Ricciardo sas...

Ricciardo sasar GP Jerman

HOCKENHEIM, Jerman, 29 Julai – Red Bull, Daniel Ricciardo mengakui semalam bahawa dia mula merasakan usianya ketika menjelang persediaannya untuk perlumbaan ke-100 dalam Formula One di Grand Prix Jerman, Ahad lalu.

Tetapi bagi pemain berusia 27 tahun itu yang berada dalam musim penuh kelima di peringkat ini, statistik yang lebih menyenangkan adalah mengetahui bahawa lebih daripada separuh pemandu rakan-rakan adalah lebih muda daripadanya.

“Hungary adalah baik bagi saya hujung minggu lalu dan ia adalah baik untuk berada di podium sekali lagi,” kata Ricciardo.

‘Saya berharap untuk mempunyai satu lagi keputusan yang baik di sini hujung minggu ini selepas Grand Prix ke-100 saya.’

‘Dalam beberapa cara ia berasa seperti ia telah datang dengan cepat, tetapi dengan cara yang lain, ia berbeza’.

Reaksi Ricciardo semasa sidang akhbar menjelang Formula One Grand Prix Jerman di Litar Hockenheim itu, selatan Jerman semalam. - AFP
Reaksi Ricciardo semasa sidang akhbar menjelang Formula One Grand Prix Jerman di Litar Hockenheim itu, selatan Jerman semalam. – AFP

‘Tetapi dengan pencapaian ini, saya sedar saya tidak mendapat apa-apa yang lebih muda – lebih separuh daripada pemacu pada grid adalah lebih muda daripada saya.

‘Saya bukan orang baru, tetapi saya rasa muda dalam langkah saya dan dengan tenaga yang saya ada.”

Ricciardo, dari Perth, membuat kemunculan sulung F1 dengan HRT pada tahun 2011 dan terus berkembang melalui Toro Rosso kepada pasukan Red Bull, sebagai pengganti kepada rakan senegara, Mark Webber.

Pada tahun 2014, beliau memenangi tiga perlumbaan.

“Ia baik untuk berada di podium, tetapi saya tahu baha-wa selain daripada Singapura, di mana Mercedes seolah-olah mempunyai kelemahan pada tahun lalu, ia tidak akan menjadi mudah sekarang. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA