Risiko tinggi...

Risiko tinggi buat Mourinho

LONDON, 8 Dis – Alex Ferguson memberi amaran kepada Jose Mourinho semalam bahawa bola sepak adalah industri yang berisiko tinggi, tetapi menyokongnya untuk mendapatkan penyelesaian terhadap kesukaran Chelsea.

Bercakap pada satu majlis di London, Ferguson menggambarkan Mourinho adalah seorang pemimpin yang bagus, tetapi satu pergelutan melanda dengan tempoh pertamanya tanpa kejayaan, termasuk kekalahan kepada Bournemouth pada hujung minggu lalu, kekalahan ke lapan mereka dari 15 perlawanan Liga Perdana.

“Jika anda melihat kepada semua kerjaya, tidak ada yang menarik tetapi meningkat sepanjang masa jadi buat kali pertama sepanjang hayatnya dia berdepan dengan publisiti yang teruk, kesukaran dan ia adalah cabaran baginya,” kata Ferguson.

“Saya menyaksikan perlawanan pada Sabtu lalu dan mereka mungkin memenangi dengan beberapa jaringan, tetapi mereka tewas,” tambah Ferguson, yang menikmati kejayaan ketika 27 tahun sebagai pengurus Manchester United.

Jose Mourinho ketika satu sidang media menjelang saingan Liga Juara-juara menentang Porto. - AFP
Jose Mourinho ketika satu sidang media menjelang saingan Liga Juara-juara menentang Porto. – AFP

“Bola sepak hari ini adalah industri kewangan besar, persetujuan televisyen adalah (bernilai) berbilion, terdapat penglibatan akhbar, tekanan dari peminat mereka sendiri, ia adalah industri yang berisiko tinggi hari ini,” bekas pengurus dari Scotland itu memberi amaran.

“Masa perkadaran seorang pengurus yang bertahan sekarang adalah sepanjang tahun seluruh negara dan ia bukanlah masa yang besar.”

Tiga pasukan Liga Perdana, Liverpool, Aston Villa dan Sunderland, semuanya bertukar-tukar pengurus setakat musim ini dan sementara Mourinho menandatangani persetujuan empat tahun pada Ogos, pemilik Chelsea, Roman Abramovich tidak sabar dengan pengurusnya.

Ferguson bagaimanapun, merasakan Mourinho boleh bekerja keras dan menukar nasib Chelsea biarpun rentak hambar mereka.

“Bagi Jose, saya rasa semua pemimpin yang bagus akan mendapatkan penyelesaian. Saya rasa dia akan mendapatkannya, saya rasa dia akan mencari penyelesaian dan akan kembali kepada keadaan normal yang tidak kelihatan begitu bagus ketika ini,” katanya. – AFP