Robbie tingga...

Robbie tinggalkan Connacht

DUBLIN, 18 Feb (AFP) – Pemain tengah antarabangsa Ireland, Robbie Henshaw (gambar) akan meninggalkan Connacht pada akhir musim untuk menyertai Leinster selepas menandatangani kontrak kebangsaan bersama Kesatuan Ragbi Ireland (IRFU).

Langkah itu bermakna dia perlu memilih four Celtic League, Ireland.Biarpun rentak menarik Connacht musim ini menyaksikan mereka pada masa ini berada di tangga kedua dalam senarai, satu tempat di atas Leinster, Henshaw memilih bagi kelab kuat tradisi.

“Saya merasa kecewa bagi Connacht, di mana Robbie telah memutuskan untuk keluar tetapi gembira bagi ragbi Ireland dia komited bagi tiga tahun lagi,” kata pengarah persembahan IRFU, David Nucifora.

“Saya tahu keputusan yang diambil Robbie untuk berpindah dari Connacht bukanlah yang dipandangnya mudah.”

Connacht telah lama menyaksikan hubungan hambar dari ragbi Ireland sebagai satu–satunya dari empat wilayah yang tidak pernah memenangi Piala Eropah.

pg23_160219_a

Mereka juga satu–satunya pasukan yang gagal untuk mara dalam perlawanan tahun ini tetapi dalam laluan untuk menjadikannya perlawanan perdana Eropah seterusnya.

“Saya mahu berterima kasih kepada Connacht Rugby, IRFU dan Leinster kerana memberikan saya masa untuk mempertimbangkan masa depan saya,” kata Henshsaw, 22, dalam satu kenyataan dalam laman sesawang rasmi (IRFU).

“Ini adalah proses lama dan sukar dan saya memohon maaf kerana meninggalkan Connacht, saya bersedia bagi perjalanan seterusnya dalam kerjaya ragbi di Leinster.”

ARTIKEL YANG SAMA