Rodgers puji ...

Rodgers puji Liverpool

STOKE-ON-TRENT, United Kingdom, 10 Ogos (AFP) – Pengurus Liverpool Brendan Rodgers percaya keazaman yang ditunjukkan oleh pasukannya dalam kemenangan 1-0 ke atas Stoke City akan meletakkan mereka di kedudukan yang bagus sepanjang musim.

Pasukan The Reds tewas 6-1 di Stadium Britannia pada perlawanan kempen Liga Perdana musim lalu, tetapi di padang yang sama dalam perlawanan pembukaan musim ini – hanya 77 hari kemudian – persaingan bagi kejayaan.

Ia diselamatkan menerusi rembatan jarak jauh dari pemain midfield, Philippe Coutinho lewat perlawanan di belakang pertahanan kental berbanding pasukan pelawat.

“Ia selalu sukar apabila anda datang ke Stoke. Untuk mendapatkan kemenangan seperti 11 minggu lalu, saya rasa ia adalah persembahan kolektif,” kata Rodgers. “Menerusi defensif kami adalah kuat dan kemudian kami tahu kami memiliki kualiti untuk memenangi perlawanan.

“Ia adalah satu persaingan sekali seumur hidup apabila kami tewas 6-1, satu perlawanan unik. Saya tahu ia berat sebelah tetapi masih boleh berlaku dan anda perlu lebih baik dan lebih tajam dan ia adalah apa yang kami usahakan pada pra musim bagi memastikan pertahanan kami tersusun lebih baik lagi.

“Bagi saya, ia mengenai persembahan yang bagus dengan karakter untuk memastikan personaliti ada di sana. Sebelas minggu lalu, ia memalukan tetapi saya rasa ia sudah diketepikan. Anda melihat pasukan dengan keazaman dan membawa kebaikan kepada masa depan.”

Rodgers juga memuji kualiti jaringan penting pemain antarabangsa Brazil, Coutinho yang tiba empat minit sebelum tamat.

“Ia adalah pusingan menarik dan dia dapat menghindarkan jauh dari midfield Stoke dan menghasilkan rembatan yang cantik,” katanya. “Saya rasa dia sudah menjadi salah seorang bintang Liga Perdana dengan kualitinya.”

ARTIKEL YANG SAMA