Roger Federer...

Roger Federer belum mengalah

LONDON, 13 Julai (AFP) – Roger Federer memberi amaran kepada pesaingnya bahawa dia belum menyerah kalah walaupun tewas final Wimbledon sehingga menyebabkan bintang Switzerland itu sudah tiga tahun kemarau gelaran utama.

Percubaan Federer untuk menjulang mahkota Grand Slam pertama sejak kali terakhir memenangi Wimbledon pada 2012 telah berkecai apabila Novak Djokovic muncul juara dengan kemenangan 7-6 (7/1), 6-7 (10/12), 6-4, 6 -3 semalam.

Ia satu tamparan besar bagi Federer yang berharap untuk membalas dendam tewas final Wimbledon kepada Djokovic tahun lepas untuk memenangi kejohanan kegemarannya bagi kali kelapan.

Federer hanya memenangi satu daripada 22 acara Grand Slam terakhir dan, dengan pemain nombor dua dunia itu akan berusia 34 tahunsebelum Terbuka AS pada Ogos, ramai percaya final Wimbledon ke-10 beliau akan menjadi peluang terakhir untuk menambah 17 gelaran Grand Slam.

Namun pemain berusia 33 tahun itu menegaskan jangka dominan ke final yang termasuk kekalahan separuh akhir kepada bekas juara Andy Murray, dan dua set pertama yang mengagumkan menentang Djokovic menunjukkan Federer masih mampu menyengat.

Federer melambai ke arah penonton selepas selesai sebagai naib juara perseorangan lelaki Wimbledon semalam. - AFP
Federer melambai ke arah penonton selepas selesai sebagai naib juara perseorangan lelaki Wimbledon semalam. – AFP

“Saya tewas menentang pemain dunia No. 1 pada masa ini. Anda boleh tewas menentang pemain seperti dia. Saya tidak akan menerimanya dan berkata itu perkara biasal,” kata Federer.

“Tetapi saya telah menewaskannya beberapa kali. Saya salah seorang daripada beberapa pemain yang mendapat peluang itu. Saya rasa saya mampu untuk menunjukkannya di gelanggang hari ini. Begitu hampir.

“Saya ada di sana. Permainan saya bagus. Saya kalah sedikit dalam kejohanan ini. Saya bermain dengan permainan saya. Semua perkara berjalan dengan baik. Saya masih berfikir saya mempunyai kejohanan yang besar. Anda boleh mempunyai kejohanan yang bagus walaupun tidak menang.”

ARTIKEL YANG SAMA