Roket Atlas b...

Roket Atlas berlepas bersama satelit komunikasi Mexico

CAPE CANAVERAL, Fla., 2 Okt (Reuters) – Sebuah roket Atlas 5 yang tidak dikendalikan manusia berlepas dari pad pelancar tepi laut di Florida hari ini untuk meletakkan satelit komunikasi di ruang orbit bagi Mexico.

Roket setinggi 195 kaki, dibina dan diterbangkan oleh Perikatan Pelancaran Bersama, satu perkongsian Lockheed Martin dan Boeing, berlepas pada 6:28 pagi EDT dari Stesen Pasukan Udara Cape Canaveral.

Pelancaran itu tertangguh selama 20 minit untuk memberikan masa bagi bot-bot untuk beredar dari zon keselamatan penerbangan roket itu.

Ditempatkan di puncak roket adalah satelit komunikasi Morelos-3 yang dibina Boeing, salinan bagi kapal angkasa lepas yang hilang semasa pelancaran roket Proton Rusia pada Mei.

Ia adalah pelancaran ke-100 bagi ULA sejak penubuhannya pada 2006, yang semuanya telah berjaya.

Morelos-3 dijangka akan ditempatkan ke orbit 22,300 batu di atas Bumi kira-kira tiga jam selepas dilancarkan.

Satelit itu direka untuk menyediakan perkhidmatan suara selular, data, Internet dan video bagi keselamatan kebangsaan Mexico dan perkhidmatan awam selama 15 tahun.

Mexico telah membayar Boeing kira-kira $1 bilion bagi tiga sistem satelit, secara kolektifnya dikenali sebagai MEXSAT. Kontrak itu diumumkan pada 2010, termasuk dua tapak asas, sistem operasi rangkaian dan terminal pengguna. Pelancaran itu menandakan misi komersial luar biasa bagi ULA, yang biasanya menerbangkan misi tentera AS dan sains NASA.

ULA sedang mereka roket baru, digelar Vulcan, yang dikatakannya lebih murah untuk dibina dan menerbangkannya.

Syarikat itu berdepan persaingan pertama bagi perniagaan pelancar roket tentera AS, yang memiliki SpaceX yang diperakui menerbangkan satelit keselamatan negara dan pertahanan bagi roket Falcon 9.

ARTIKEL YANG SAMA