Rolls-Royce m...

Rolls-Royce menang kontrak enjin baru

LONDON, 20 Julai – Syarikat kejuruteraan Britain, Rolls-Royce, di bawah tekanan selepas amaran keuntungan berturut-turut, mengatakan perniagaan enjin aeronya memenangi dua kontrak baru berjumlah $2.23 bilion.

Rolls-Royce mengatakan ia telah dipilih oleh syarikat penerbangan Arab Saudi, SAUDIA untuk membekalkan penyelenggaraan dan servis enjin bagi enjin Trent 700 ke atas 20 pesawat udara A330 di bawah kontrak tempoh panjang bernilai $1.3 bilion.

Kontrak lain adalah untuk membekalkan International AirFinance Corporation dengan enjin Trent 700 sebanyak 20 bagi jet yang sama dalam perjanjian bernilai $930 juta.

Kontrak memenangi Trent 700 itu muncul selepas Rolls-Royce mengatakan pada awal bulan ini yang tuntutan rendah dan harga bagi model enjin itu akan menghasilkan makna ketara dalam keuntungan pada 2016.

“Kami mengalu-alukan keyakinan berterusan pelanggan dalam Trent 700 sebagai penyelesaian terbaik bagi pembakaran minyak, emisi dan prestasi bunyi,” kata presiden enjin Rolls-Royce, Eric Schulz. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA