ROMA raih kem...

ROMA raih kemenangan 2-0

MILAN, 3 Feb – MILAN, 3 Feb, jurulatih Roma, Luciano Spalletti memuji semangat dan penyudah klinikal Mohamed Salah selepas meraih kemenangan 2-0 liga ke atas Sassuolo.

Dengan kemenangan ini, Roma mengumpul 41 mata dari 23 pertandingan sebanding dengan kedudukan Inter Milan, yang sebelumnya menduduki di tempat keempat.

Berdasarkan aksi perlawanan mereka di Liga Serie A, Roma berjaya menjaringkan 5 jaringan gol dalam percubaannya menewaskan Sassuolo.

Sementara Sassuolo pula berjaya menjaringkan enam jaringan dalam sembilan cubaan.

Roma mencuri keunggulan sejak minit ke-11 melalui jaringan hebat dari Mohamed Salah. Sassuolo gagal memberikan ancaman berbisa kepada lawannya. Pada separuh masa pertama, Roma telah mengungguli perlawanan dengan jaringan 1-0.

Mohamed Salah berjaya menjaring enam gol pada liga musim ini sekaligus menjadikan Roma kekal di tempat kelima. – Reuters
Mohamed Salah berjaya menjaring enam gol pada liga musim ini sekaligus menjadikan Roma kekal di tempat kelima. – Reuters

Pada minit ke 88 pula, Domenico Berardi terlepas dari tendangan penalti untuk pasukan tuan rumah selepas pemain tengah Roma Radja Nainggolan diberikan kad untuk kali kedua kerana mengasari di kawasan itu. Bola mampu dihalang oleh pemain Wojciech Szczesny.

“Saya gembira dengan matlamat, tetapi kebanyakannya kerana ia membantu kita untuk menang,” kata Salah, yang kini telah menjaring enam gol pada liga musim ini.

Roma kekal di tempat kelima dan duduk sembilan mata di belakang Napoli menjelang kunjungan mereka ke Lazio.

Tetapi Spalletti percaya persembahan semalam telah menyuntik nafas baru ke dalam kempen tiga minggu selepas pemecatan jurulatih Perancis, Rudi Garcia. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA