Rome undi wan...

Rome undi wanita pertama jadi datuk bandar

ROME, Itali, 19 Jun (AFP) – Para pengundi di bandar Itali keluar mengundi hari ini dengan semua isyarat menunjukkan mereka akan memilih Virginia Raggi sebagai datuk bandar wanita pertama Eternal City.

Raggi, peguam dan anggota majlis perbandaran tempatan yang berusia 37 tahun, mula menjadi terkenal untuk menjadi salah satu wajah-wajah paling terkenal dalam politik Itali dalam tempoh hanya beberapa bulan kempen berjalan. Wanita berambut perang telegenik ini meningkat naik dalam gerakan populis Five Star (M5S), parti anti penubuhan yang diasaskan oleh pelawak Beppe Grillo.

Ia telah muncul sebagai parti pembangkang yang paling disokong yang menjadi parti bersederhana Parti Demokratik (PD) yang mengetuai parti campuran Perdana Menteri Matteo Renzi dan sokongan adalah tinggi bagi sebuah pergerakan yang hanya diasaskan pada tahun 2009.

Dengan bintang Renzi sedikit pudar, kejayaan di Rome boleh menjadi asas bagi kritikan kepada kuasa kebangsaan dalam pilihan raya umum yang dijangkakan pada tahun 2018.

“Kita menyaksikan detik bersejarah,” Ranggi berkata selepas pusingan pertama pengundian pada 5 Jun, yang mana dia meraih 35 peratus undi, jauh mengatasi saingannya dalam pusingan kedua, Robert Giachetti yang meraih 24 peratus.

Itu adalah pencapaian hebat bagi sebuah parti dengan sistem pertubuhan yang sangat terbatas dan juga bagi seorang wanita yang baru memasuki arena politik lima tahun lalu.

Itu adalah satu langkah, yang baru-baru ini dia memberitahu AFP, yang dicetuskan oleh kelahiran anak lelakinya, Matteo dan keazamannya bahawa anak lelakinya itu seharusnya tidak membesar di bandar yang dilanda masalah yang berjalin-jalin iaitu perkhidmatan awam yang gagal dan rasuah endemik.

Tentangan terhadap kronisme endemik Itali adalah asas rayuan M5S kepada para pengundi dan para pengundi Roman selama beberapa tahun kebelakangan sudah muak bosan dengan keadaan itu.

ARTIKEL YANG SAMA