Ronaldo pulih...

Ronaldo pulih sepenuhnya menentang City

MADRID, 4 Mei (AFP) – Pemain terbaik dunia tiga kali, Cristiano Ronaldo 100 peratus cergas untuk perlawanan separuh akhir kedua Liga Juara-Juara berdepan Manchester City, awal pagi esok.

Pemain Real Madrid itu terlepas aksi pertama separuh akhir minggu lalu di mana kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan ekoran kecederaan paha namun sejak dua hari lalu dilihat mula menyertai sesi latihan penuh bersama skuad dikendali Zinedine Zidane.

“Cristiano cergas 100 peratus, sebab itu dia berlatih minggu ini dan akan diturunkan pada perlawanan nanti,” kata Zidane.

Bagaimanapun, Zidane mengesahkan yang Madrid kehilangan dua lagi tonggak iaitu penyerang, Karim Benzema dan pemain tengah pertahanan, Casemiro kerana kecederaan.

“Pada ujian imbasan hari ini (semalam), Karim dilaporkan masih mempunyai masalah dan kami tidak mahu mengambil risiko terhadapnya.

Ronaldo ketika menjalani sesi latihan dan kini 100 peratus merasa cergas untuk perlawanan separuh akhir kedua Liga Juara-Juara berdepan Manchester City, awal pagi esok. – AFP
Ronaldo ketika menjalani sesi latihan dan kini 100 peratus merasa cergas untuk perlawanan separuh akhir kedua Liga Juara-Juara berdepan Manchester City, awal pagi esok. – AFP

Sama juga seperti Casemiro, dia tidak berdepan kecederaan serius tetapi tahapnya berada dalam dilema dan kami tak mahu mengambil risiko.

“Kami mempunyai skuad yang mencukupi dan akan ada yang boleh diturunkan nanti.”

Zidane juga mendakwa Ronaldo adalah 100 peratus sihat pada malam perlawanan pertama sebelum Portugis akhirnya terpaksa ketinggalan selepas mengalami kecederaan otot beliau ketika menentang Villarreal dua minggu lalu.

Ronaldo boleh memecahkan rekod sendiri untuk gol dalam kempen Liga Juara-Juara dari dua tahun lalu 17 telah mencecah 16 dalam hanya 10 penampilan musim ini.

“Sudah lebih seminggu dan sedikit demi sedikit dia telah pulih. Dia seorang pemain yang seperti itu, dia pulih dengan cepat,” kata Zidane.

“Kita perlu Cristiano pada 100 peratus kerana dia adalah pemain yang berbeza, nombor beliau menunjukkan.

“Saya lebih suka Karim untuk cergas juga, tetapi ia tidak menjadi dan lain-lain akan bermain.”

Dalam ketiadaan Benzema, Ronaldo dijangka memainkan dalam peranan menarik tengah diapit oleh Bale dalam bentuk dan Lucas Vazquez.