Rookie bersai...

Rookie bersaing di Mississippi, bintang di Asia

JACKSON, Amerika Syarikat, 5 Nov (AFP) – Dengan 50 ranking terbaik dunia beraksi pada persaingan World Golf Championship di Shanghai minggu ini, kurang tumpuan diberikan kepada Kejohanan PGA Amerika Syarikat Sanderson Farms yang bermula hari ini.

Musim baru PGA AS sudah menyaksikan pemenang tiga kali, rookie dari AS, Smylie Kaufman dan rookie dari Argentina, Emiliani Grillo termasuk pemain dari AS, Justin Thomas di CIMB Classic di Malaysia.

Dan pertandingan Mississippi di Country Club of Jackson telah menghasilkan lapan pemenang kali pertama dalam sejarahnya, termasuk juara bertahan, Nick Taylor dari Kanada — hanya pemenang rookie dalam Jelajah PGA AS musim lalu.

“Saya rasa bahagian paling teruk adalah padang golf yang baru pada tahun pertama anda di luar sana banyak dipelajari,” kata Taylor. “Nasib bagi saya tahun lepas ini adalah padang golf baru bagi semua orang, jadi ia bukanlah sebarang kekurangan terhadap rookie di sini.

“Tetapi ya, pemain muda sekarang, semakin baik mereka peroleh. Terdapat lebih banyak pengalaman. Dalam kolej anda boleh beraksi dalam pertandingan Jelajah PGA. Terdapat lebih banyak teknologi untuk menjadi lebih muda, jadi ia menarik dengan bagaimana keadaan sebahagian pemenang muda. Saya merasa tua di luar sana pada usia 27 tahun, jadi ia menarik untuk diperhatikan.”

Taylor akan beraksi dalam dua pusingan pertama bersama Kaufman, yang menang di Las Vegas pada bulan lalu, dan Noh Seung-Yul dari Korea Selatan, yang menang pada tahun lepas di New Orleans dan yang membuat kemunculannya dalam kempen baru.

Pesaing utama bagi gelaran jelajah pertamanya adalah Patrick Rodgers dari AS, yang memenangi wang yang mencukupi untuk mara dari keahlian sementara yang istimewa kepada status sepenuh masa.

Dia akan disertai oleh Martin Laird dari Scotland, untuk menamatkan kemarau gelaran tiga tahun, dan Trevor Immelman dari Afrika Selatan, juara Master 2008 membuat kemunculan musim barunya. Pemenang yang lain dalam persaingan itu melibatkan Lucas Glover dari AS, juara Terbuka AS 2009, dan Savid Toms, yang memenangi Kejohanan PGA pada 2001.

ARTIKEL YANG SAMA