Rooney enggan...

Rooney enggan layan kritikan

MANCHESTER, 23 Sept – Kapten pasukan Manchester United, Wayne Rooney semalam berkata dia menutup telinganya apabila pemerhati dari luar kelab mengkritik persembahannya yang hambar.

Kapten pasukan England berusia 30 tahun itu yang menerima kritikan selepas tiga kekalahan United berturut-turut minggu lalu, memberitahu MUTV dia biasa untuk memastikan rentaknya diawasi dan dia akan meneruskan dan bekerja keras. Bagaimanapun, bekas pemain terbaik itu seperti yang Alan Shearer cadangkan bahawa pengurus United Jose Mourtinho seharusnya memikirkan untuk menggugurkan Rooney.

“Saya rasa saya kerjaya saya sedikit lewat tetapi itulah bola sepak. Saya mendengar jurulatih dan rakan sepasukan saya, orang ramai sekeliling saya dan saya tidak mendengar kebanyakan orang di luar sana kerana kebanyakan mereka adalah sampah,” kata Rooney.

“Saya perlu fokus, bekerja keras dan saya melakukannya sepanjang kerjaya saya. Saya telah bekerja keras dan cuba melakukan yang terbaik bagi pasukan.”

Biarpun United memenangi tiga perlawanan liga pertama mereka, kehambaran persembahan Rooney bermakna tempatnya sudah berada dalam perhatian.

Rooney enggan melayan kritikan para pemerhati dan menyifatkan semua itu sebagai sampah. – AP
Rooney enggan melayan kritikan para pemerhati dan menyifatkan semua itu sebagai sampah. – AP

Dengan United tewas kepada Manchester City, Feyenoord dalam Liga Europa dan Watford, permintaan agar dia digugurkan semakin kuat. Rooney direhatkan dalam kunjungan ke Feyenoord tetapi dia memulakan semua perlawanan United lain di bawah Mourinho.

Memandangkan ia adalah kes sepanjang kerjayanya, perdebatan mengenai kedudukan Rooney tidak pernah padam. Dia bukan penyandang yang begitu tepat bagi nombor sembilan tetapi tidak juga klasik bagi nombor 10. Rooney ditempatkan di tengah midfield oleh Roy Hodgson ketika kempen Euro 2016 England.

Rooney berkata dia terbuka kepada idea untuk berpindah ke bahagian midfield ketika kerjayanya berkembang tetapi memberitahu MUTV bahawa Mourinho tidak kisah kepada perubahan peranannya. – AFP