Rooney puji M...

Rooney puji Mourinho

MANCHESTER, United Kingdom, 4 Ogos – Wayne Rooney menggambarkan pendekatan sederhana Jose Mourinho sebagai pengurus Manchester United tetapi menegaskan ketua Old Trafford itu mempunyai semangat untuk menang.

Kapten pasukan United dan England itu bercakap selepas dia memberikan penjelasannya dengan keputusan seri tanpa jaringan menentang Everton, persediaan terakhir pasukannya sebelum pertemuan Community Shield pada Ahad menentang juara Leicester.

Ia juga perlawanan pertama Old Trafford di mana Mourinho, pengurus keempat United dalam lima musim yang sukar, mengendali kelab itu.

Dua dari mantannya, Sir Alex Ferguson dan David Moyes, berada di tempat duduk untuk menunjukkan penghargaan mereka kepada 12 tahun Rooney di kelab itu dan pemain penyerang itu menegaskan Mourinho belum menyerapkan gaya persaingan sama seperti Fergie.

“Dia bukanlah sesiapa yang akan datang, pada ketika ini dia tidak akan ke mana-mana, dan mula menunjukkan banyak perkara,” kata Rooney.

Rooney berucap kepada penyokong selepas perlawanan testimonial antara Manchester United di Old Trafford kelmarin. – AFP
Rooney berucap kepada penyokong selepas perlawanan testimonial antara Manchester United di Old Trafford kelmarin. – AFP

“Anda tidak akan tahu bila musim bermula. Dia seorang yang bersaing dan mahu memenangi setiap perlawanan, sama ada aksi persahabatan malam ini atau Charity Sheild Ahad ini.

“Dia jelas mendapatkan mesejnya. Dia mahu menang tetapi dia bukanlah sorakan sebenar. Dia mengharapkan banyak dari pemainnya dan dari percakapannya dia mendapatkan aura tersebut di mana anda tahu mesej sebenarnya kepada anda.”

Ferguson, sudah tentu, mendapatkan reputasi dengan ceritanya yang kerap membaling “cawan teh” ketika marah dalam bilik persalinan United apabila banyak perkara tidak disukainya.

Mourinho mungkin tidak mempunyai pendekatan sama seperti itu, tetapi menurut Rooney, dia sedikit seperti pemenang seperti Ferguson.

“Dia mahu menang. Dia mahu menang malam ini,” kata Rooney. “Dia mengulanginya pada separuh masa pertama. Beraksi bagi Manchester United, walaupun ia aksi persahabatan anda mahu menang. Malangnya kami tidak tetapi ia sesuatu yang akan diingati diri saya dan keluarga saya.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA