Rosberg juara...

Rosberg juara, Hamilton bangkit

SPA-FRANCORCHAMPS, Belgium, 29 Ogos – Nico Rosberg menghidupkan kembali hasrat kejohanan dunianya dengan melakarkan kemenangan dalam Grand Prix Belgium yang dibelenggu dengan kejadian kemalangan ketika Lewis Hamilton melakukan kebangkitan bagi menamatkan tangga ketiga.

Kegembiraan Rosberg itu dikurangkan rakan sepasukannya dari Mercedes, Hamilton dan keterujaan memandu untuk menamatkan di belakang Daniel Ricciardo, tempat kedua bersama Red Bull, selepas memulakan perlumbaan dari barisan belakang.

“Saya pasti akan mendapatkannya sebelum perlumbaan,” kata Hamilton. “Saya merasa gembira dan berbangga dengan semua orang. Saya tidak menjangkanya dan saya tidak mempunyai idea apa kemampuan kami, tetapi saya memiliki sikap mental yang positif pada hari ini dan ia berkesan.”

Nico Rosberg (tengah) meraikan kejayaannya bersama Daniel Ricciardo (kiri) dan Lewis Hamilton selepas GP Belgium di litar Spa-Francorchamps. – AFP
Nico Rosberg (tengah) meraikan kejayaannya bersama Daniel Ricciardo (kiri) dan Lewis Hamilton selepas GP Belgium di litar Spa-Francorchamps. – AFP

Rosberg, 31, yang memulakan perlumbaan dari tiga kejayaannya di kedudukan teratas, mendahului dari awal sehingga tamat perlumbaan 44 pusingan yang dilanda dengan kerosakan akibat kemalangan dan insiden bagi menyelamatkan kemenangan pertamanya di Belgium dan keenamnya musim ini.Hamilton, yang bermula di kedudukan 21 selepas diberikan kedudukan grid 60 penalti kerana membawa tiga unit tenaga baru hujung minggu, masih berada didepan Rosberg dalam perebutan gelaran dengan 232 mata kepada 223, mendahului sembilan mata.

“Ia adalah hebat untuk menang hari ini, tetapi Lewis memulakan di belakang yang memudahkan bagi saya,” kata Rosberg. “Dia akan kembali di Monza, seperti biasa, dan ia adalah persaingan yang hebat dan satu lagi hujung minggu yang bagus.”

Juara dunia empat kali, Sebastian Vettel dari Ferrari pulih dari pertembungan selekoh pertama bersama rakan sepasukan, Kimi Raikkonen untuk mengungguli kedudukan keenam didepan Fernando Alonso, yang bermula pada grid ke 22. – AFP