Rosberg taklu...

Rosberg takluki GP Australia

MELBOURNE, 20 Mac (AFP) – Pelumba Mercedes AMG PETRONAS, Nico Rosberg menjuarai perlumbaan pembuka tirai Formula Satu (F1) 2016 Grand Prix Australia yang dipenuhi drama, sebentar tadi.

Kemenangan di Litar Albert Park itu lebih bermakna buat Mercedes apabila seorang lagi pelumbanya, Lewis Hamilton melengkapkan kemenangan satu, dua buat pasukan itu.

Pelumba Ferrari yang juga juara dunia empat kali, Sebastian Vettel tampak mampu memberi cabaran kepada Mercedes pada peringkat awal namun sekadar melengkapkan kedudukan podium.

Memulakan perlumbaan di barisan utama, Rosberg dan Hamilton sejurus perlumbaan bermula berjaya dipintas kedua-dua pelumba Ferrari, Vettel dan Kimi Raikkonen.

Begitupun, kedudukan itu tidak bertahan lama pada penghujung perlumbaan dengan persaingan di Melbourne turut diwarnai insiden membabitkan bekas juara Fernando Alonso bersama pelumba Haas, Esteban Gutierrez.

Nico Rosberg meraikan kejayaan selepas berjaya memenangi Grand Prix Formula 1 Australia di Melbourne. - Reuters
Nico Rosberg meraikan kejayaan selepas berjaya memenangi Grand Prix Formula 1 Australia di Melbourne. – Reuters

Dalam perkembangan lain, Lewis Hamilton telah memenangi 10 perlumbaan pada tahun lepas yang akan dimahkotakan juara F1 untuk kali ketiga, mengetuai setiap latihan dan sesi kelayakan minggu ini di Melbourne ketika rekod F1, 21 musim perhentian akan bermula.

Bagaimanapun, ia menghasilkan kesudahan lebih awal yang memalukan untuk layak dengan sistem baru.

“Ia begitu teruk. Tetapi ini apa yang kami dapat, sehingga kami menukarnya,” kata pemegang hak komersial Formula Satu, Bernie Ecclestone.

Sebastian Vettel dari Ferrari berkata, “Bagi orang yang berada di tempat duduk, saya tidak merasakan ia adalah laluan yang tepat untuk dilalui.

“Tiada kereta untuk dilihat dan pada akhirnya mereka mahu melihat Lewis, Nico, Kimi (Raikkonen), siapa pun, yang menekan sehingga ke had pada akhir sesi apabila litar itu seharusnya adalah yang terbaik.

“Saya tidak rasa kami perlu mengkritik sekarang, kami sudah mendapatkan kritikan tetapi pasti ia adalah laluan yang salah.”

ARTIKEL YANG SAMA