Rossi pemandu...

Rossi pemandu F1 pertama AS

LONDON, 17 Sept (Reuters) – Alexander Rossi akan menjadi pemandu Amerika Syarikat pertama Formula Satu (F1) sejak 2007 pada perlumbaan Grand Prix Singapura pada hujung minggu ini setelah mengganti pemandu Sepanyol, Roberto Merhi dalam pasukan Manor Marussia.

Menduduki tempat terakhir dalam senarai keputusan dan masih belum mencatat satu mata pada musim ini, pasukan itu mengumumkan semalam bahawa pemandu California berusia 23 tahun itu akan memandu untuk mereka bersama pemandu Britain, Will Stevens dalam lima daripada tujuh perlumbaan yang masih tinggal.

Ia akan termasuk perlumbaan grand prix di Austin, Texas, pada 25 Oktober.

Merhi akan kembali kepada perlumbaan Grand Prix Rusia di Sochi dan perlumbaan akhir musim Abu Dhabi disebabkan Rossi mempunyai komitmen GP2.

Pemandu Amerika itu, kini menduduki tempat kedua dalam siri tersebut di belakang pemimpin Stoffel Vanddoorne dari Belgium, akan menjadi pemandu AS pertama dalam perlumbaan Grand Prix sejak Scot Speed bertanding untuk Toro Rosso.

Gambar fail bertarikh 22 Ogos 2014 menunjukkan Alexander Rossi ketika sesi latihan di litar Spa-Francorchamps di Belgium. – Agensi
Gambar fail bertarikh 22 Ogos 2014 menunjukkan Alexander Rossi ketika sesi latihan di litar Spa-Francorchamps di Belgium. – Agensi

“Saya telah bersedia untuk peluang ini untuk seketika sekarang,” kata Rossi, yang hampir-hampir berlumba untuk Marussia di Belgium pada tahun lalu apabila pasukan mengugut akan menggugurkan pemandu Britain Max Chilton dalam pertengkaran mengenai kontrak.

“Ramai yang akan tahu mulai tahun 2014 pasukan dan saya telah pun menjalin hubungan yang kukuh dan terdapat isu yang belum diselesaikan untuk saya di sini,” tambahnya.

“Ia adalah pasukan F1 yang kecil yang telah mengharungi banyak pengalaman. Mereka melambangkan semangat dan kekuatan sebenar, dan kepulangan mereka pada musim ini adalah luar biasa. Saya berasa bangga kerana menjadi sebahagian daripada warisan ini dan pertumbuhan dan kejayaan berterusan mereka.”

Rossi mengambil bahagian dalam latihan pertama esok untuk pasukan di Spa pada tahun lalu tetapi pada masa dia keluar daripada kereta, pertengkaran dengan Chilton sudah pun diselesaikan.

Marussia seterusnya dibubarkan dan terlepas tiga perlumbaan terakhir pada tahun 2014, kembali pada musim ini hanya selepas mencari seorang pembeli pada saat-saat akhir.

Rossi juga telah dikaitkan dengan pasukan Formula Satu di AS, yang akan muncul untuk kali pertama pada tahun depan, namun mereka cuba menghalang peluangnya baru-baru ini.