Rousseff disi...

Rousseff disiasat guna dana skim rasuah

BRASILIA, 7 Okt (AFP) – Presiden Brazil, Dilma Rousseff (AS) akan disiasat kerana didakwa menggunakan dana daripada skim-skim rasuah Petrobras yang banyak, kata pihak berkuasa semalam.

Pembangkang Parti Demokratik Sosial Brazil (PSDB) telah memfailkan lima aduan, termasuk satu kes terkini diterima oleh badan pilihan raya persekutuan.

Ahli Parlimen pembangkang – pencalonan yang tewas dalam persaingan yang ketat terhadap Rousseff pada tahun 2014 –Parti Pekerja Rousseff dan naib presiden Michel Temer daripada PMDB berkata mereka membiayai kempen dengan sumbangan daripada syarikat-syarikat yang terlibat dalam skim rasuah yang telah menggegarkan Brazil.

Badan pilihan raya dengan undian 5-2 membatalkan keputusan awal oleh Hakim Maria Thereza de Assis Moura, yang pada bulan Februari berkata bukti tidak mencukupi untuk meneruskannya.

Rousseff (kiri) dan naib presiden Michel Temer dipercayai membiayai kempen mereka dengan sumbangan daripada syarikat-syarikat yang terlibat dalam skim rasuah - AFP
Rousseff (kiri) dan naib presiden Michel Temer dipercayai membiayai kempen mereka dengan sumbangan daripada syarikat-syarikat yang terlibat dalam skim rasuah – AFP

Aduan itu secara khusus mengatakan bahawa Rousseff dan Temer terlibat dalam “penyalahgunaan kuasa ekonomi, dan penipuan, dengan membiayai perbelanjaan kempen … dengan sumbangan daripada syarikat-syarikat kontraktor Petrobras sebagai sebahagian daripada pengagihan rasuah,” katanya.

Ia adalah kali pertama badan pilihan raya telah membuka prosiding itu terhadap kerusi presiden, menurut Mahkamah Pilihan Raya Tertinggi.

ARTIKEL YANG SAMA