Rousseff tari...

Rousseff tarik nafas lega

BRASILIA, 1 April (Reuters) – Mahkamah Tinggi Brazil memutuskan semalam untuk mengeluarkan siasatan rasuah dalam bekas presiden Luiz Inacio Lula da Silva daripada hakim persekutuan, tatkala bantahan pro-kerajaan di seluruh negara mengurangkan tekanan ke atas Presiden Dilma Rousseff.

Televisyen tempatan menunjukkan berpuluh ribu penyokong dalam pakaian merah berarak untuk Rousseff, yang telah menghadapi gesaan yang meningkat meminta beliau didakwa sejak hakim anti-rasuah Sergio Moro mengeluarkan satu perbualan yang dipasang peranti di antara beliau dan Lula pada bulan ini.

Keputusan Mahkamah Tinggi 8-2 semalam memberikan Lula dan Rousseff satu kelegaan daripada Moro dengan meletakkan kes Lula di tangan mahkamah tinggi, kesemuanya kecuali 3 di antara anggota telah dinamakan sejak Parti Pekerja mengambil alih pentadbiran pada 2003.

Lula, pemimpin sebelum Roussef dan mentor, sedang disiasat kerana didakwa menerima faedah, dalam bentuk bayaran dan sebuah pangsapuri mewah, daripada skim rasuah yang terdedah di syarikat minyak Petrobras.

Rousseff sedang melawan pendakwaan berhubung dakwaan penyelewengan dalam belanjawan kerajaan yang bertujuan menyokong pemilihan semula beliau pada 2014. Beliau mungkin kehilangan kuasa pada Mei jika beliau tidak mendapat lebih banyak sokongan dalam Kongres.

Skandal rasuah, kelemahan Kongres pimpinan Rousseff dan kemelesetan ekonomi telah membawa kepada krisis politik paling teruk di Brazil sejak bekas Presiden Fernando Collor de Mello meletak jawatan untuk mengelak daripada didakwa pada 1992.

Sehingga tiga juta orang menyertai satu bantahan yang menyokong penyingkirannya pada 13 Mac, tunjuk perasan terbesar dalam beberapa dekad. Semalam, Rousseff mengadakan rapat dengan artis dan bintang filem yang menyokong beliau dan berkata pembangkang yang cuba mendakwa beliau hanya “memberikan sentuhan demokratik kepada tindakan cemerlang.”

Pembantu berkata kerajaannya mencatat kejayaan dalam menarik penggubal undang-undang daripada parti politik yang lebih kecil dalam gabungan kerajaannya, yang berkecai oleh peninggalan parti politik terbesar Brazil Parti Gerakan Demokratik Brazil (PMDB) pada bulan ini.

ARTIKEL YANG SAMA