Rubio, Cruz b...

Rubio, Cruz berpakat lawan Trump

HOUSTON, 26 Feb (Reuters) – Saingan-saingan dalam Republikan AS Marco Rubio dan Ted Cruz berpakat menentang calon yang disebut-sebut akan menang, Donald Trump pada debat lantang semalam dalam usaha pada saat-saat akhir untuk menghalang jutawan itu dari meraih kemenangan minggu depan yang boleh menetapkannya untuk dicalonkan bagi pilihan raya presiden.

Debat yang diadakan oleh CNN di Universiti Houston adalah dua debat senator penggal pertama terakhir, peluang terbaik untuk cuba menggoyahkan persaingan bagi pencalonan Republikan. Pertandingan itu secara dramatik beralih kepada Trump, yang mendahului tinjauan pendapat hampir di kesemua 11 negeri untuk membuat pilihan mereka Selasa depan.

Rubio dan Cruz membidas Trump, menerima beberapa bidasan pedas dan mungkin tertanya-tanya mengapa mereka tidak memburu strategi seumpama itu dalam debat-debat beberapa bulan dan minggu lalu apabila bekas Gabenor Florida Jeb Bush, kini keluar daripada persaingan, adalah penyerang utama Trump.

Trump yang yakin terus bersemangat dan menolak bidasan-bidasan daripada kedudukan tengahnya. Dia mengisytiharkan Rubio ‘artis tercekik’ kerana debat teragak-agak di New Hampshire, sekali lagi melabelkan Cruz ‘seorang pembohong’ dan menggesa pesaing-pesaingnya menggunakan percubaan terbaik mereka.

Rubio yang mendapat beberapa momentum dengan menduduki tempat kedua selepas Trump di Selatan Carolina Sabtu lalu dan telah meraih beberapa penyokong Bush, memperlihatkan prestasi paling agresifnya sehingga kini.