Rugby: Pearce...

Rugby: Pearce berlatih semula

SYDNEY, 1 Mac (AFP) – Bintang ‘half-back’ Mitchell Pearce akan kembali berlatih bersama Sydney Roosters minggu depan, kata kelab itu hari ini, ketika dia berada dalam keadaan separuh sedar yang menyaksikannya kehilangan kedudukan sebagai kapten.

Pearce dihantar ke pusat pemulihan di Thailand selepas video mengenainya melakukan aksi lucah bersama seekor anjing dan cuba mencium seorang wanita ketika episod memalukan pada Januari lalu.

“Selepas empat minggu dalam pemulihan, keadaan Mitchell masih penting,” kata ketua eksekutif Rooster, John Lee dalam satu kenyataan.

“Berdasarkan nasihat perubahan yang diterima kelab, dan bergantung kepada penilaian berterusannya, Mitchell akan meneruskan latihan ke kelab itu bermula semalam.

Pearce ketika ditemu bual oleh media sekembalinya ke Australia selepas menjalani pemulihan di Thailand semasa sebulan. – Reuters
Pearce ketika ditemu bual oleh media sekembalinya ke Australia selepas menjalani pemulihan di Thailand semasa sebulan. – Reuters

Kelab itu berkata ia layak menerima keputusannya bagi menggantung pemain, yang menyedari Pearce terlepas beberapa acara pasukan dan tidak akan beraksi dalam perlawanan pembukaan kelab, National Rugby League menentang South Sydney.

Pearce dirakamkan dalam kamera berkeliaran ketika perayaan hari Australia pada 26 Januari sebelum melakukan aksi yang tidak bermoral.

Pearce berkata dia layak untuk kehilangan kedudukan kapten dan jika tidak, dia akan meletakkan jawatannya daripada menjadi peranan kapten.

“Pada ketika ini, saya adalah contoh paling teruk dalam sukan,” katanya.