Rumah Putih h...

Rumah Putih hulur ‘tangan tanda persahabatan’ kepada rakyat Cuba

WASHINGTON, 27 Nov – Presiden Barack Obama, semalam berkata Amerika Syarikat menghulurkan ‘tangan tanda persahabatan’ kepada rakyat Cuba susulan kematian pemimpin revolusinya, Fidel Castro.

“Sejarah akan merakamkan dan menilai kesan besar tokoh ini terhadap rakyat dan dunia di sekelilingnya,” katanya dalam satu kenyataan.

Amerika Syarikat menyambung semula perhubungan diplomatik dengan Cuba pada Julai 2015 dan membuka semula pejabat kedutaannya di Havana, selang sebulan selepas itu. Perhubungan semula itu menamatkan permusuhan Perang Dingin lebih separuh kurun dengan negara pulau komunis terbabit. Obama telah melakukan lawatan bersejarah ke Cuba pada bulan Mac yang lalu.

Presiden Barack Obama, semalam berkata Amerika Syarikat menghulurkan ‘tangan tanda persahabatan’ kepada rakyat Cuba susulan kematian pemimpin revolusinya, Fidel Castro. – AFP
Presiden Barack Obama, semalam berkata Amerika Syarikat menghulurkan ‘tangan tanda persahabatan’ kepada rakyat Cuba susulan kematian pemimpin revolusinya, Fidel Castro. – AFP

“Sepanjang tempoh saya sebagai Presiden, kita berusaha bersungguh-sungguh untuk melupakan kisah silam dan mengejar masa depan di mana hubungan antara kedua-dua negara ini tercetus bukan atas perbezaan tapi menerusi banyak perkara yang dikongsi sebagai jiran dan rakan,” kata Obama.

Berakhirnya dari sekatan AS di pulau itu oleh Kongres Republikan yang dikawal, dia menolak pembaharuan melalui dengan menggunakan kuasa eksekutif.

Presiden itu berkata kelmarin bahawa pada hari-hari mendatang, rakyat Cuba “akan mengingati masa lalu dan juga melihat ke hadapan. Seperti yang mereka lakukan, rakyat Cuba perlu tahu bahawa mereka mempunyai kawan dan rakan kongsi di Amerika Syarikat.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA