Rundingan dam...

Rundingan damai etnik bermula

NAYPIDAW, Myanmar, 31 Ogos – Rundingan damai antara kerajaan Myanmar dan minoriti etnik yang bertikai bermula hari ini dalam usaha untuk menamatkan konflik berdekad-dekad lamanya yang telah meragut ribuan jiwa dan negara terus dalam kemelut kemiskinan.

Lautan warna memenuhi dewan besar persidangan di bandar Naypyidaw ketika para delegasi dari kumpulan etnik Myanmar yang tidak terkira banyaknya bergaul dengan para pegawai tentera dengan wajah selamba mengenakan pakaian kebesaran penuh.

Sidang mesyuarat itu adalah usaha veteran aktivis demokrasi Suu Kyi yang begitu dihebah-hebahkan untuk membentuk semula Myanmar sebagai demokrasi persekutuan selepas pemerintahan tentera yang menindas.

Penerima anugerah hadiah Nobel itu telah menjadi usaha merapatkan garisan etnik yang terjejas, yang telah memecahkan negara sejak kemerdekaannya pertengahan abadnya sebagai keutamaan kerajaan baru beliau, yang telah mengambil alih kepimpinan pada Mac.

Ban Ki-Moon (tiga, kiri) bergambar dalam gambar kumpulan bersama para pemimpin minoriti etnik Myanmar semasa sidang perdamaian di Naypyidaw pada 31 Ogos. – AFP
Ban Ki-Moon (tiga, kiri) bergambar dalam gambar kumpulan bersama para pemimpin minoriti etnik Myanmar semasa sidang perdamaian di Naypyidaw pada 31 Ogos. – AFP

“Selagi kita tidak mampu mencapai perdamaian kebangsaan dan perpaduan kebangsaan, kita tidak akan pernah dapat membentuk kesatuan aman yang berdaya tahan dan kukuh,” beliau memberitahu para delegasi.

“Hanya jika kita semua bersatu negara kita akan aman. Hanya jika negara kita aman kita akan mampu bertahan setara dengan negara lain di rantau kita dan di seluruh dunia.”

Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon, yang menghadiri rundingan itu menyifatkan perhimpunan itu sebagai detik ‘bersejarah’ bagi negara itu selepas peralihannya ke arah demokrasi.

“Perang saudara yang panjang telah mengorbankan banyak jiwa dan merompak maruah, ketenteraman generasi seterusnya,” kata beliau ketika ucapan kepada para delegasi.

“Kini jelas tidak ada penyelesaian ketenteraan kepada perbezaan kita.” – AFP