Rundingan dam...

Rundingan damai Yaman bermula

GENEVA, 15 Dis (AFP) – Pihak berperang Yaman duduk bersama dalam rundingan damai di Switzerland hari ini dalam bidaan untuk menamatkan konflik memusnahkan ketika gencatan senjata dimulakan, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Konsultasi yang ditaja PBB berhasrat untuk menemui penempatan bertahan lama kepada krisis Yaman bermula hari ini di Switzerland,” kata jurucakap PBB, Ahmad Fawzi memberitahu para wartawan.

“Konsultasi ini mencari untuk menubuhkan gencatan senjata komprehensif dan tetap, peningkatan terjamin kepada situasi kemanusiaan dan pengembalian kepada peralihan politik yang teratur dan aman,” tambahnya.

Konflik Yaman lebih setahun lamanya itu telah mengakibatkan pasukan tempatan yang disokong oleh campuran diketuai Saudi yang bertempur dalam menyokong kerajaan Presiden Abedrabbo Mansour Hadi menentang Huthis Syiah dan tentera berpaling tadah yang masih setia kepada kekayaan bekas presiden Ali Abdullah Saleh.

Usaha PBB sebelumnya telah gagal untuk membatas kelainan, dan gencatan masa lalu tidak dipatuhi.

Fawzi mengatakan 12 perunding dan enam penasihat terdiri daripada masing-masing dua delegasi yang mengambil bahagian dalam rundingan, telah diadakan di lokasi tertutup di Switzerland.

Mesyuarat di Switzerland bermula selepas gabungan diketuai Saudi menentang pemberontak yang disokong Iran, mengatakan gencatan senjata tujuh hari telah bermula.

Dalam satu kenyataan, Utusan Khas PBB bagi krisis Yaman, Ismail Ould Cheikh Ahmed menyuarakan optimis yang gencatan senjata baru itu boleh bertahan.

“Perhentian permusuhan yang diseru hari ini seharusnya menandakan penamatan keganasan tentera di Yaman dan peralihan kepada kemajuan berdasarkan rundingan dialog dan sepersetujuan,” katanya.