Rundingan dam...

Rundingan damai Yaman bersambung 15 Disember

ADEN, Yaman, 6 Dis – Rundingan damai disokong PBB bertujuan menamatkan perang saudara selama lapan bulan di Yaman antara kumpulan militia bersekutu Iran dan kerajaan terkepung disokong Saudi akan bersambung semula pada 15 Disember, menteri luar Yaman dipetik sebagai berkata oleh rangkaian televisyen milik Saudi.

“Rundingan mengenai pelaksanaan Resolusi 2216 akan diadakan pada 15 Disember,” rangkaian itu memetik Abdel-Malek al-Mekhlafi sebagai berkata dalam berita ringkas, merujuk kepada keputusan Majlis Keselamatan PBB untuk militia dominan Yaman, Houthi untuk berundur dari bandar-bandar besar.

Utusan PBB ke Yaman, Ismail Ould Cheikh Amhmed, bertemu Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi pada Sabtu untuk membincangkan prospek rundingan damai antara kerajaan terkepungnya yang berpusat di Aden dan angkatan Houthi, menurut pejabat presiden.

Angkatan setia kepada Hadi disokong kebanyakannya negara-negara Teluk Arab, berhadapan dengan perang saudara lapan bulan dengan Houthi yang memerintah ibu negara Sanaa.

Rundingan di perantara PBB sebelumnya untuk mengakhiri konflik melalui dialog gagal ketika pertempuran menyelubungi negara dan pesawat perang diketuai Saudi mengebom kedudukan kumpulan pewaris Yaman, Houthi dan sekutu tentera Yamannya.

Awal semalam, Hadi mengatakan dalam satu kenyataan bahawa dia mengalu-alukan rundingan yang dijangka berlangsung di Geneva.

“Di sebalik penderitaan dan kelukaan, tangan kami terbuka untuk huluran kedamaian berdasarkan tanggungjawab kebangsaan dan kemanusiaan terhadap rakyat kami,” Hadi dipetik sebagai berkata selepas bertemu dengan utusan. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA