Rundingan EU ...

Rundingan EU dalam bayangan krisis kemanusiaan penghijrah

BRUSSELS, 25 Feb (AFP) – Menteri-menteri dalam Kesatuan Eropah (EU) mengadakan rundingan-rundingan baru mengenai penghijrahan hari ini, berusaha untuk mengurangkan kemasukan orang melalui Balkan dan pelan untuk apa yang pihak bloc telah memberi amaran menjulang krisis kemanusiaan.

Menteri-menteri daripada ahli-ahli bukan EU iaitu Serbia, Macedonia dan Turki juga akan berada Brussels kerana EU juga mencapai di luar sempadan-sempadan bloc 28 negara dalam usaha terdesak untuk menangani arus penghijrah yang tiba.Menjelang rundingan-rundingan itu, Perdana Menteri Greece Alexis Tsipiras mengancam untuk tidak bekerjasama dengan perjanjian-perjanjian EU akan datang terhadap krisis penghijrah jika beban itu tidak dikongsi dalam kalangan negara-negara ahli.

Athens kini membara ke atas beberapa siri sekatan sempadan di sepanjang laluan penghijrah di utara dan barat Eropah yang telah menyebabkan kesesakan di Greece, pintu masuk utama ke Eropah.

“Greece tidak lagi akan bersetuju ke atas apa-apa perjanjian jika beban dan tanggungjawab tidak dikongsi sama rata,” Tsipiras memberitahu parlimen Greece kelmarin, menambah: “Kami tidak akan membenarkan negara kami untuk menjadi gudang jiwa.”

Rundingan-rundingan itu tiba sehari selepas Austria memberi amaran terhadap masa depan EU dalam menjadi pertaruhan pada mesyuarat negara-negara Balkan di Vienna di mana Greeece dikecualikan, dan selepas Hungary mengumumkan pungutan suara pada kuota-kuota pelarian.

Pihak EU kekal berbelah terhadap bagaimana untuk mengatasi krisis penghijrah, terutamanya ke atas penutupan sempadan baru-baru ini oleh beberapa negara-negara ahli yang telah mengancam kawasan pasport bebas Schengen.

“Kami mahu semua kontak hari ini membenarkan kami untuk mengelak kejutan, kami perlu mengelakkan satu negara terkejut dengan langkah yang diambil oleh orang lain,” kata satu sumber presiden Netherland EU.

Austria secara khususnya telah menyebabkan kemarahan dalam EU apabila mengumumkan ia akan mengehadkan permohonan perlindungan 80 sehari, mengatakan ia dipenuhi dengan jumlah yang datang melalui Balkan dari Greece.