Rundingan Kor...

Rundingan Korea Utara, Xi desak Obama

BEIJING, 24 Mac (Reuters) – Presiden China Xi Jinping akan mendesak Presiden Barack Obama pada minggu depan untuk meneruskan rundingan mengenai isu nuklear Korea Utara, kata seorang diplomat senior hari ini, satu pertemuan yang juga mungkin menyentuh mengenai isu penggodaman dan Laut China Selatan.

China adalah sekutu utama Korea Utara tetapi ia tidak bersetuju dengan program nuklearnya dan marah dengan ujian nuklear keempatnya pada Januari dan pelancaran roket seterusnya.

Sementara China telah mendaftar untuk sekatan PBB baru ke atas Korea Utara, ia berkata sekatan bukan jawapan dan rundingan sahaja yang dapat menyelesai perbalahan mengenai program senjata Korea Utara.

Timbalan Menteri Luar China Li Baodong berkata Xi dan Obama akan mengadakan mesyuarat pertama mereka pada tahun ini mengenai isu sampingan sidang kemuncak keselamatan nuklear di Washington pada minggu depan, dan akan berbincang mengenai Korea Utara.

Gambar fail bertarikh 21 Mac 2016 menunjukkan Xi Jinping bercakap semasa mesyuarat bersama Presiden Jerman di Dewan Besar Rakyat di Beijing, China. – Reuters
Gambar fail bertarikh 21 Mac 2016 menunjukkan Xi Jinping bercakap semasa mesyuarat bersama Presiden Jerman di Dewan Besar Rakyat di Beijing, China. – Reuters

“Mengenai isu ini, dasar China adalah konsisten. Kami adalah komited dengan pembebasan nuklear di semenanjung Korea,” beritahunya pada taklimat berita.

“Kami fikir isu ini harus diselesaikan menerusi dialog dan rundingan. Kami berdedikasi untuk mengekalkan keamanan dna kestabilan di semenanjung. Berhubung isu penting ini, Presiden Xi dan Obama akan berpeluang bertukar-tukar pendapat.”

China telah meminta rundingan enam-parti diteruskan di antara kedua-dua Korea, China, Amerika Syarikat, Jepun dan Rusia yang bertujuan mengawal program nuklear Korea Utara. Rusia juga telah menggesa Pyongyang supaya kembali kepada rundingan.

Pelbagai usaha untuk memulakan semula rundingan namun telah menemui kegagalan sejak rundingan terakhir yang buntu pada 2008.