Rundingan lan...

Rundingan langsung pertikaian Laut China Selatan

KUALA LUMPUR, 22 Nov (Reuters) – Presiden China telah meminta negara-negara Asia Tenggara untuk menyingkirkan perbezaan mereka apabila ketegangan ke atas pertikaian pulau-pulau di Laut China Selatan meningkat, agensi berita negeri Xinhua melaporkan pada lewat kelmarin.

“Pada tahun kebelakangan, pertikaian mengenai Laut China Selatan, yang sepatutnya ditangani oleh negara-negara berkaitan secara langsung melalui rundingan dan perbincangan, telah dimainkan sehingga menjadi satu masalah yang berkaitan keamanan dan kestabilan di Laut China Selatan dan kebebasan pelayaran,” Presiden China Li Keqiang berkata di Kuala Lumpur menurut Xinhua.

China, yang menuntut hampir kesemua Laut China Selatan yang kaya sumber itu, telah mengubah terumbu-terumbu karang menjadi pulau-pulau buatan di gugusan Spratly dan membina lapangan terbang dan kemudahan-kemudahan lain. Ini telah mendorong kebimbangan di Washington dan seluruh rantau bahawa Beijing cuba menempatkan tentera pada tuntutan-tuntutannya di Laut China Selatan.

Vietnam, Filipina, Malaysia, Taiwan dan Brunei juga mempunyai tuntutan kawasan di Laut China Selatan.

Dalam satu mesyuarat bersama ASEAN di Kuala Lumpur kelmarin, Presiden AS Barack Obama menggesa negara-negara untuk menghentikan pembinaan pulau-pulau buatan dan menjadikan pusat tentera pada tuntutan-tuntutan mereka di Laut China Selatan.

Pihak AS telah menghantar kapal-kapal tentera dan pesawat-pesawat perang di pulau-pulau buatan China pada minggu-minggu kebelakangan bagi menegaskan ‘kebebasan pelayaran’ di laut.