Rundingan per...

Rundingan perlindungan marin diteruskan

SYDNEY, 19 Okt – Dua tempat perlindungan marin yang dicadangkan untuk Antartika sedang dipertimbangkan untuk kali kelima pada rundingan antarabangsa hari ini dengan pekempen berkata mereka adalah penting untuk melindungi salah satu tanah gersang terakhir yang tidak terjejas di dunia.

Nasib pelan untuk melindungi kawasan lautan penting sekitar benua beku terletak di tangan Suruhanjaya Pemuliharaan Sumber Hidupan Laut Antartik (CCAMLR), yang membuka mesyuarat tahunannya di Hobart.

Rundingan berlangsung sehingga 30 Oktober, dengan skim Antartik Timur dan bidaan AS-New Zealand untuk zon dilindungi di Laut Ross disekat pada tahun lalu disebabkan tidak adanya persetujuan di kalangan 24 negara anggota dan Kesatuan Eropah.

“Anggota CCAMLR mempunyai tugas yang jelas untuk disempurnakan: bekerjasama untuk menubuhkan Kawasan Perlindungan Marin yang diperlukan oleh perairan dan hidupan liar di Antartika,” kata Mark Epstein, pengarah eksekutif Antartik dan Gabungan Lautan Selatan.

“CCAMLR berjanji perlindungan ini akan dilaksanakan pada 2012, namun proses tersebut telah terbantut untuk empat pertemuan terakhir.

“Pemimpin global, kebanyakannya anggota CCAMLR, mempunyai tanggungjawab untuk bertindak sekarang, memastikan kawasan perlindungan marin ini dikuatkuasakan pada mesyuarat ini.”

Pencinta alam sekitar berkata Lautan Selatan adalah tempat tinggal kepada lebih daripada 10,000 spesis unik, termasuk penguin, ikan paus dan sotong raksasa, serta satu rantau yang penting untuk penyelidikan saintifik.

Australia, Perancis dan Kesatuan Eropah pertama mengemukakan satu bidaan untuk menubuhkan Kawasan Perlindungan Marin seluas 1.9 juta kilometer persegi yang merangkumi tujuh benua asli pada 2011.

Namun ia sekali lagi ditangguhkan pada tahun lalu dengan Rusia dan China memetik isu geopolitik dan kebimbangan mengenai saiznya.

Kompromi telah dicapai dengan cadangan pembinaan zon seluas 1.0 juta kilometer persegi sebanyak empat kawasan dengan beberapa penangkapan ikan dan penyelidikan dibenarkan asalkan nilai-nilai pemuliharaan dipenuhi. – AFP