Rundingan ‘sa...

Rundingan ‘sama’ dengan Taiwan

BEIJING, 4 Mei (Reuters) – Presiden China Xi Jinping hari ini menawarkan rundingan “sama” kepada pemimpin parti pemerintah Taiwan Parti Nasionalis untuk menyelesaikan perselisihan politik mereka, tetapi hanya jika Taiwan menerima ia adalah sebahagian daripada China, satu konsep yang enggan diterima oleh kebanyakan penduduk Taiwan.

Xi, selaku pemimpin Parti Komunis China, bertemu dengan pengerusi Nasionalis Eric Chu di Great Hall of the People di Beijing, mesyuarat pertama di antara pemimpin pesaing politik lama dalam enam tahun, kata agensi berita China, Xinhua.

Tentera Nasionalis melarikan diri ke Taiwan pada 1949 pada akhir perang saudara dengan Komunis yang tidak pernah berakhir secara formal. China menganggap Taiwan sebagai sebuah wilayah jahat, diletak di bawah kawalannya dengan kekerasan jika perlu.

Sementara hubungan perniagaan di antara Taiwan dan China telah meningkat kepada tahap terbaik mereka dalam enam dekad sejak Presiden Taiwan Ma Ying-jeou mengambil alih tampuk pentadbiran pada 2008, tidak adanya rundingan mengenai masa depan politik Taiwan.

Pengerusi parti memerintah Kuomintang (KMT) Taiwan, Eric Chu (kiri) berjabat tangan dengan Presiden China Xi Jinping semasa lawatan ke Great Hall of People di Beijing, 4 Mei. – AFP
Pengerusi parti memerintah Kuomintang (KMT) Taiwan, Eric Chu (kiri) berjabat tangan dengan Presiden China Xi Jinping semasa lawatan ke Great Hall of People di Beijing, 4 Mei. – AFP

Xi memberitahu Chu bahawa kedua-duanya harus menyelesai perselisihan politik menerusi rundingan yang sama, kata Xinhua.

“Kedua-dua pihak boleh berunding pada taraf yang sama di bawah prinsip “satu China” dan mencapai satu pengaturan yang munasabah,” Xi dipetik sebagai berkata.

Dasar “satu China” menetapkan hanya terdapat satu China dan Taiwan adalah sebahagian daripadanya.Ramai penduduk di Taiwan bimbang sikap autokratik Beijing terhadap pulau, dan terdapatnya gerakan pro-kemerdekaan yang kuat.