Rusia, AS bek...

Rusia, AS bekerjasama tamatkan peperangan

MOSCOW, 4 Nov (AFP) – Moscow berkata semalam ia bekerjasama dengan kumpulan pembangkang dalam serangan udara terbaru di Syria sementara AS berkata juruterbangnya berkomunikasi dengan pesawat udara Rusia, dalam petanda sementara bahawa kuasa-kuasa negara sedang bekerjasama untuk menamatkan perang saudara sebelum rundingan PBB.

Rusia berkata jet mereka mengebom 24 sasaran di Syria menggunakan koordinat yang dibekalkan oleh “wakil pembangkang,” kali pertama ia mendakwa bekerjasama dengan mereka yang bertempur menentang rejim Syria sejak permulaan serangan udaranya.

“Koordinat kesemua sasaran berkenaan diberikan kepada kami oleh wakil pembangkang,” kata pegawai kanan tentera Andrei Kartapolov, tanpa menyatakan kumpulan yang terlibat.

Beberapa jam kemudian, Pentagon berkata juruterbang jet pejuangnya berkomunikasi secara langsung dengan jet Rusia di langit di Syria, dalam ujian pertama strategi baru untuk memastikan kempen sama kedua-dua pihak tidak berubah menjadi konflik di antara mereka.

Washington dan Moscow telah menandatangani satu perjanjian pada 20 Oktober lalu yang menetapkan sebuah peraturan untuk mengelak juruterbang mereka daripada bertemu di udara, selepas beberapa pertembungan yang dekat menimbulkan prospek berlakunya perlanggaran di udara atau beberapa pertembungan berbahaya lain.

Satu gabungan pimpinan AS telah mengebom pejuang Islamic State sejak Disember 2014, sementara Rusia memulakan kempen udara pada September ke atas pemberontak yang dikatakan oleh kuasa Barat bertujuan menyokong sekutunya, Presiden Syria Bashar al-Assad.

Penyelarasan tersebut yang meningkat di antara kedua-duanya telah berlaku tatkala Menteri Luar Rusia Sergei Lavrov dijangka bertemu dengan duta Syria Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Staffan de Mistura di Moscow hari ini.

Kedua-duanya bertemu pada Jumaat di Vienna bersama diplomat tertinggi daripada 17 peserta antarabangsa lain termasuk Amerika Syarikat, Iran dan Arab Saudi, dalam kempen paling besar untuk menamatkan konflik empat tahun.