Rusia laksana...

Rusia laksana cadangan AS

MOSCOW, 7 Okt (AFP) – Rusia mungkin melaksanakan cadangan AS yang bertujuan menyelaraskan serangan Moscow di Syria bersama parti campuran yang diketuai Washington, menurut jurucakap kementerian pertahanan Rusia hari ini.

“Kementerian pertahanan Rusia telah menjawab permintaan Pentagon dan meneliti secara mendalam cadangan Amerika berhubung operasi penyelarasan yang dilancarkan ke atas kumpulan pengganas, Kumpulan Kerajaan Islam di wilayah Syria,” agensi-agensi berita Rusia memetik Igor Konashenkov sebagai berkata.

“Secara keseluruhan, cadangan-cadangan boleh dilaksanakan,” katanya, dengan menambah kata: “Bagi bahagian kami, kami akan cuba menjelaskan beberapa butiran teknikal yang akan dibincangkan hari ini antara pakar-pakar pertahanan tentera Rusia dan pakar-pakar pertahanan dari Pentagon.

Para pegawai AS dan Rusia telah mengadakan rundingan minggu lalu – atas permintaan Rusia – berhubung membentuk langkah untuk mengelak kemalangan supaya kapal perang yang terbang di ruang udara Syria tidak akan berada di tempat sama dalam waktu yang sama.

Rundingan yang digelar rundingan ‘melenyapkan konflik’ diadakan selepas Rusia mula melancarkan pengeboman dalam menyokong Presiden Syria Bashar al-Assad, yang seterusnya merumitkan konflik yang berusia empat tahun setengah itu.

Jet-jet Rusia telah melancarkan serangan udara ke atas 12 tapak-tapak kumpulan Kerajaan Islam di Syria semalam, ketika Moscow meluaskan kempen pengebomannya yang telah pun dilancarkan selama seminggu di negara yang dicengkam peperangan itu di tengah ketegangan meningkat dengan Ankara berhubung pencabulan ruang udara Turki oleh kapal terbang tentera Rusia.

Sementara kempen udara Presiden Rusia, Vladimir Putin di Syria mungkin mempunyai matlamat lain, satu hasil nampaknya ialah ia menyerang pejuang Islam dari Caucasus, Rusia, menurut para penganalisi.

ARTIKEL YANG SAMA