Rusia nafi wu...

Rusia nafi wujud ugutan ke atas atlet

PARIS, 9 Nov (Reuters) – Bekas persekutuan ketua atletik Rusia, Valentin Balakhnichev semalam menolak dakwaan bahawa persekutuannya bersekongkol dengan pegawai-pegawai tertinggi dari Persatuan Persekutuan Atlet Antarabangsa (IAAF) untuk cuba mengugut para atlet menjelang Olimpik 2012 lepas.

Dakwaan itu adalah yang terbaru melibatkan sukan Olimpik, yang menamatkan gala akhir tahun pada Jumaat lalu selepas pegawai-pegawai dari Perancis memulakan penyiasatan ke atas bekas presiden badan induk atletik tersebut kerana rasuah.

Ia adalah persekutuan sukan dunia kedua yang menghadapi dakwaan rasuah tahun ini selepas Persatuan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Agensi berita TASS, berkata Lilya Shobukhova dari Rusia sebelumnya memberitahu badan penyiaran Jerman, ARD, dia membayar Persekutuan Atletik Rusia sejumlah 450,000 euro (AS$480,000) untuk dibenarkan menyertai Sukan Olimpik 2012. Bagaimanapun Reuters gagal untuk menghubungi Shobukhova untuk mendapatkan ulasan.

Pertubuhan berita penyiasat Perancis Mediapart berkata ia telah menyaksikan kesimpulan dari suruhanjaya penyiasatan bebas Agensi Anti Dadah Dunia (WADA) dan penyiasatan mendedahkan pemerasan yang menyasarkan atlet dari Turki begitu juga dengan enam atlet Rusia, menggunakan senarai suspek dadah IAAF sebagai pengaruhnya.

Valentin Balakhnichev. – Agensi
Valentin Balakhnichev. – Agensi

Jurucakap WADA semalam berkata agensi itu tidak akan mengulas mengenai dakwaan tersebut atau laporan sehingga laporan dikeluarkan. IAAF tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan ulasan.

Balakhnichev memberitahu agensi berita Rusia masalah dalaman atletik antarabangsa dipenuhi dengan tekanan politik, begitu juga dengan skandal rasuah yang menyelubungi FIFA.

“Biarkan mereka menjelaskan dakwaan kepada saya, saya akan menentang mereka,” dia dipetik sebagai berkata. “Ini adalah politik.”

TASS memetik Menteri Sukan Rusia, Vitaly Mutko sebagai berkata lewat Jumaat lalu: “Kes Balakhnichev berada di bawah pertimbangan sementara…ia sukar untuk menyatakan bahawa membuka kes ke atas Balakhnichev adalah satu berita.”

Persekutuan Atletik Rusia pada Jumaat lalu berkata ia sedar mengenai penyiasatan WADA dan IAAF dan bersedia untuk bekerjasama, sambil menambah ia “menolak sebarang dakwaan ke atas pertubuhan itu” dan akan “sentiasa bertindak menurut undang-undang domestik dan antarabangsa, untuk merealisasikan rakan strategik bersama IAAF, untuk membentangkan dan mempertahankan kepentingan atletik Rusia dan atlet Rusia.”

ARTIKEL YANG SAMA