Rusia salahka...

Rusia salahkan faktor ‘luaran’ Mesir

MOSCOW, 2 Nov (AFP) – Pesawat penumpang Rusia yang terhempas di Mesir membunuh semua 224 penumpang dan anak kapal adalah disebabkan oleh faktor ‘luar’, syarikat penerbangan itu berkata hari ini, sebagai saudara-mara mula mengenal pasti mangsa di Saint Petersburg.

Eksekutif Kogalymavia Kanan Alexander Smirnov berkata bahawa ‘tiada kegagalan teknikal’ boleh diambil kira berkaitan dengan Airbus 321 yang berkecai di udara, sebagai sesetengah penyelidik berkata ia mungkin berlaku.

“Satu-satunya penjelasan tentang punca pesawat terhempas disebabkan beberapa jenis tindakan luaran,” Smirnov berkata pada sidang akhbar di Moscow, tanpa mengulas lanjut, sambil menambah bahawa pesawat berkenaan berada dalam ‘keadaan teknikal yang sangat baik’.

Kedua-dua negara, Kaherah dan Moscow telah meredakan tuntutan daripada kumpulan IS di Mesir yang mendakwa mereka menembak jatuh pesawat yang diterbangkan oleh Kogalymavia di antara destinasi percutian Sharm el-Sheikh dan bandar kedua terbesar Rusia, Sabtu lalu.

Penyiasat telah memeriksa semua sebab yang mungkin berlaku di lokasi kemalangan di Semenanjung Sinai sebagai sebahagian daripada siasatan Mesir terhadap bencana itu yang turut melibatkan pakar-pakar dari Rusia, Perancis dan Airbus.

Presiden Vladimir Putin menyifatkan kemalangan itu sebagai ‘tragedi besar’ dalam ulasan pertamanya mengenai bencana itu pada pertemuan dengan menteri pengangkutan di negara ini hari ini, agensi berita Rusia melaporkan.

“Tanpa apa-apa keraguan segala-galanya perlu dilakukan untuk mewujudkan satu objektif gambaran mengenai peristiwa itu supaya kita tahu apa yang berlaku dan boleh bertindak balas dengan sewajarnya,” kata Putin.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata Moscow ‘tidak boleh mengecualikan mana-mana versi’ terhadap penyebab kemalangan tersebut kerana siasatan masih berjalan, tetapi memberi amaran dari membuat ‘tekaan’ terhadap punca-punca kemalangan.

ARTIKEL YANG SAMA