Rusia terus s...

Rusia terus serang IS di Syria

BEIRUT, 12 Ogos – Tentera Rusia menghantar pesawat pengebom jarak jauh untuk menyerang beberapa sasaran Negara Islam di de facto, bandar Raqqa semalam – membunuh sekurang-kurangnya 20 orang awam.

Pergolakan tersebut memaksa Turki untuk menyeru kerjasama yang lebih besar dengan Moscow terhadap kumpulan pelampau itu.

Tawaran oleh Menteri Luar Turki, Mevlut Cavusoglu untuk menyelaraskan Rusia pada operasi menentang IS itu diikuti dengan pertemuan antara pemimpin-pemimpin Rusia dan Turki awal minggu ini di mana mereka bersetuju untuk memperbaiki hubungan.

Hubungan antara kedua-dua negara, yang menyokong pihak yang bertentangan dalam perang saudara Syria, menjadi dingin selepas jet tentera udara Turki menembak jatuh sebuah kapal terbang perang Rusia di sempadan Syria pada bulan November.

Rusia membalas dengan mengerahkan sistem pertahanan udara peluru berpandu jarak jauh ke pangkalannya di Syria, 50 kilometer (30 batu) selatan sempadan dengan Turki dan mengenakan pelbagai sekatan ekonomi.

Tentera Rusia terus menghantar pesawat pengebom jarak jauh untuk menyerang beberapa sasaran Negara Islam di de facto, bandar Raqqa semalam - membunuh sekurang-kurangnya 20 orang awam. - AP
Tentera Rusia terus menghantar pesawat pengebom jarak jauh untuk menyerang beberapa sasaran Negara Islam di de facto, bandar Raqqa semalam – membunuh sekurang-kurangnya 20 orang awam. – AP

Cavusoglu juga berkata Turki akan meneruskan serangan udara terhadap sasaran IS di Syria,

“Mengenai isu Daesh, kami telah membuat panggilan ke Rusia.

Kami berkata kami mempunyai musuh yang sama yang kita boleh berjuang menentang bersama-sama, “kata Cavusoglu, menggunakan singkatan Bahasa Arab- bagi IS.

Timbalan Menteri Luar Rusia, Mikhail Bogdanov, menyambut baik inisiatif Turki.

“Turki adalah rakan kongsi yang sangat penting, dan kita hanya boleh mengalu-alukan apa yang dikatakan oleh Cavusoglu,” kata Bogdanov, menurut agensi berita Tass. – AP