Rusia umum ge...

Rusia umum gencatan senjata baru

BEIRUT, 16 Jun (AFP) – Rusia mengumumkan saat akhir gencatan senjata 48 jam di Aleppo yang menjadi medan perang lewat semalam, hanya beberapa jam selepas Washington memberi amaran kepada Presiden Syria Bashar al-Assad dan sekutunya Moscow bahawa mereka mesti menghormati dan bersetuju gencatan senjata di seluruh negara pada bulan Februari .

Wilayah utara penting Aleppo telah musnah dalam peperangan yang dahsyat dan telah membunuh lebih daripada 280,000 orang.

Berpuluh-puluh pejuang terbunuh dalam pertarungan dan pertempuran segar antara rejim, pemberontak, dan jihad selatan bandar Aleppo semalam, kata Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia.

Disokong oleh serangan udara Rusia dan kerajaan, pejuang prorejim dalam pertempuran dengan kumpulan pemberontak dan Al-Qaeda Al-Nusra Front untuk rentetan kampung-kampung yang terletak di kawasan berbukit antara laluan strategik.

“Pada inisiatif Rusia, sebuah ‘rejim senyap’ telah diperkenalkan di Aleppo selama 48 jam dari 00:01 16 Jun (2101 GMT Rabu) dengan matlamat untuk mengurangkan tahap keganasan bersenjata dan menstabilkan keadaan,” Kementerian Pertahanan Rusia berkata dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu tidak menyatakan yang Rusia telah membincangkan gencatan senjata selama dua hari.

Ia menuduh Al-Nusra menyerang pelbagai kawasan Aleppo dengan pelbagai pelancar roket, serta pemasangan serangan tangki barat daya bandar.

Konflik lima tahun itu telah diundi dalam kuasa-kuasa dunia yang menyokong pihak lawan – termasuk Amerika Syarikat yang meluaskan terhadap sokongan pembangkang dan Rusia di sebelah Assad.

“Rusia perlu memahami bahawa kesabaran kita tidak terhingga, sebenarnya ia adalah sangat terhad dengan sama ada atau tidak Assad akan dipertanggungjawabkan,” kata Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry pada hari Rabu.

ARTIKEL YANG SAMA