Rusia umum se...

Rusia umum serangan Syria pertama dari Iran

MOSCOW, 16 Ogos, 2016 – Rusia semalam mengumumkan untuk pertama kali bahawa ia telah melakukan serangan bom udara terhadap kumpulan jihad di Syria dari sebuah pangkalan udara di Iran selepas menggerakkan pesawat pejuang ke negara itu.

Serangan itu menandakan peralihan dalam strategi ketenteraan Moscow dalam peperangan di Syria, di mana kempen pengeboman itu sebagai sokongan terhadap sekutu lama Bashar al-Assad sehingga kini dan telah melakukan serangan bom udara itu dari pangkalan di Rusia dan pangkalan udara Rusia di Syria.

“Pada 16 Ogos pengebom jarak jauh Tu-22M3 dan pengebom Su-34, dilancarkan dengan muatan bom penuh dari pangkalan udara Hamedan (Republik Islam Iran), menjalankan serangan udara terhadap sasaran kumpulan Negara Islam dan kumpulan pengganas Jabhat al -Nusra di wilayah Aleppo, Deir Ezzor dan Idlib, “kata kementerian pertahanan.

Serangan membawa kepada kemusnahan “lima gudang besar dengan senjata, peluru dan bahan api” dan kem latihan jihad berhampiran Aleppo, Deir Ezzor, perkampungan Saraqeb di wilayah Idlib dan Al-Bab, bandar IS-diadakan di wilayah Aleppo, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Pengeboman itu turut menyasarkan tiga pusat arahan berhampiran perkampungan Jafra dan Deir Ezzor, membunuh “sebilangan besar pejuang,” tambah Moscow.

NEWW

Menjalankan serbuan pengeboman dari Iran secara mendadak akan mengurangkan masa yang diambil pesawat pengebom jarak jauh Moscow untuk mencapai Syria.

Moscow telah menggunakan pesawat pejuang yang ditempatkan di pangkalan udara Hmeimim yang di luar bandar pantai Syria Latakia, serta kapal-kapal perang yang ditempatkan di Laut Caspian dan kapal selam di Laut Mediterranean untuk melancarkan serangan peluru berpandu ke atas wilayah Syria.

Tetapi Hmeimim hanya mempunyai pesawat jarak dekat dan jet pejuang, bermakna pengebom jarak jauh terpaksa dikerahkan dari selatan Rusia.

Seorang senator Rusia minggu lalu berkata Moscow sedang mengkaji rancangan untuk mengembangkan Hmeimim sebagai kemudahan tentera yang kekal. – AFP