Rusia undur d...

Rusia undur dari Syria

MOSCOW, 15 Mac (AFP) – Kumpulan pertama pesawat perang Moscow selamat mendarat di Rusia dari Syria hari ini pada permulaan pengunduran mengejutkan yang diplomat-diplomat akan merangsang pusingan baru rundingan damai dengan menekan rejim Damsyik.

Utusan keamanan PBB, Staffan de Mistura menyifatkan pengunduran itu sebagai ‘perkembangan penting’ bagi rundingan yang bermula di Geneva pada Isnin dalam tekanan terbaru bagi menamatkan konflik lima tahun, namun para pemimpin Barat lebih berjaga-jaga.

“Kami berharap (ini) akan mempunyai impak positif ke atas kemajuan rundingan,” de Mistura mengatakan dalam satu kenyataan.

Presiden Vladimir Putin hari ini mengarahkan ‘bahagian utama’ bagi pasukannya keluar dari negara dilanda perang itu, namun Kremlin menafikan ia cuba untuk menekan sekutu lamanya Presiden Bashar al-Assad.

Putin mengatakan kelmarin matlamat tentera Moscow telah selesai ‘sepenuhnya’ kira-kira lima setengah bulan dan 9,000 penempur serangan udara selepas Kremlin melancarkan kempen pengebomannya dalam menyokong Assad.

Vladimir Putin (kanan) dan Menteri Dalam Negeri, Vladimir Kolokoltsev menghadiri mesyuarat Lembaga Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri di Moscow, Rusia. – AFP
Vladimir Putin (kanan) dan Menteri Dalam Negeri, Vladimir Kolokoltsev menghadiri mesyuarat Lembaga Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri di Moscow, Rusia. – AFP

Penyiaran media kerajaan menyiarkan rakaman khalayak ramai mengibarkan bendera yang mengalu-alukan juruterbang yang keluar dari pesawat udara mereka di pangkalan tentera di barat daya Rusia dengan kumpulan band askar dimainkan.

Bagaimanapun, Rusia akan mengekalkan kontinjennya di pangkalan laut dan udara di Syria dan seorang pegawai tentera mencadangkan pesawat Moscow akan terus melancarkan sasaran.

“Ia masih terlalu awal untuk bercakap mengenai kejayaan berhubung pengganasan. Kumpulan udara Rusia mempunyai tugas untuk terus menyerang sasaran pengganas,” timbalan menteri pertahanan Nikolai Pankov dipetik sebagai berkata oleh agensi-agensi berita Rusia di pangkalan Hmeimim di Syria.

Para pemimpin Barat memberi reaksi berhati-hati, dengan Moscow belum menetapkan jangka waktu bagi menyelesaikan pengunduran itu dan seorang pegawai Kremlin menegaskan Rusia juga akan terus memajukan sistem pertahanan udara di Syria.