Sacha Modolo ...

Sacha Modolo menang peringkat ke-17 Giro d’Italia

LUGANO, Switzerland, 28 Mei (AFP) – Pelumba Itali Lampre Sacha Modolo memenangi peringkat keduanya dalam Giro d’Italia selepas mengungguli kumpulan pemecut pada peringkat ke-17 dari Tirano ke Lugano di Switzerland.

Pelumba Sepanyol Alberto Contador mengekalkan jersi pemimpin merah jambu dengan selesa selepas cabaran perlumbaan yang agak rata di sepanjang laluan 134km.

Modolo yang berusia 27 tahun itu turut memenangi peringkat 13, selesai lebih awal daripada rakan senegara Giacomo Nizzolo, yang juga menduduki tempat kedua Jumaat lepas, manakala pelumba Slovenia Luka Mezgec menduduki tempat ketiga.

“Ia seperti ketibaan keluarga,” kata Contador selepas disambut oleh isterinya Macarena di garisan penamat dan hakikatnya dia mempunyai tempat tinggal berhampiran Lugano.

“Secara teori ia merupakan peringkat peralihan tetapi sukar. Jalan turun naik dan kami menongkah angin dalam kebanyakan hari. Peloton amat gugup dan begitu pantas dengan memisahkan diri penunggang memisahkan diri.

“Setakat ini, sesuatu telah berlaku hampir setiap hari. Satu kemalangan dan seorang lagi pancit. Saya amat gembira kerana dapat melalui peringkat dengan selamat dan tiba di Lugano, di mana saya tinggal.

“Semalam lebih payah daripada apa yang saya suka tetapi saya sehari lebih dekat dengan Milan,” kata Contador, yang memenangi Giro pada 2008 dan berusaha untuk menjadi pelumba pertama sejak Marco Pantani pada 1998 memenangi Jelajah Itali dan Perancis pada tahun yang sama.

Giro menikmati cahaya matahari dan menjadi lebih bersemangat apabila tiga pelumba melarikan diri daripada peloton termasuk Iljo Keisse dari Belgium dan Marco Bandiera dan Giacomo Berlato dari Itali yang berlepas pada tanda 2km.

Peloton mengekalkan kelebihan maksimum kepada 3min 30saat sebelum tiga pelumba memecut pada jarak 26km dari garisan penamat.

Adam Hansen dari Australia adalah pelumba seterusnya yang akan menyerang tetapi terperangkap dalam 10km terakhir.

Peringkat kemudian menjadi medan untuk memecut yang dikuasai pasukan Lampre dengan Modolo pantas menuju garisan penamat.

ARTIKEL YANG SAMA