Saham Asia ja...

Saham Asia jatuh

TOKYO, 12 Feb – Saham Asia jatuh hari ini berikutan peningkatan kebimbangan mengenai kedudukan bank Eropah yang terus menghantui tinjauan ekonomi global yang mana sudah berada di bawah tekanan daripada kejatuhan harga minyak dan kelembapan di China dan pasaran baharu muncul lain.

Harga yen, emas dan bon kerajaan yang mudah cair negara yang digemari meningkat kerana pelabur tergesa-gesa untuk aset lindung nilai tradisi.

“Pasaran secara jelas mula mengambil kira kelembapan mendadak dalam ekonomi global dan malah kemelesetan di Amerika Syarikat (AS),” kata Pakar Strategik Mizuho Asset Management, Tsuyoshi Shimizu.

“Saya tidak jangka keruntuhan krisis kewangan utama seperti krisis Lehman tetapi ia akan mengambil sedikit masa sebelum sentimen pasaran mencatatkan kemajuan,” katanya.

Saham di Australia dan Korea Selatan jatuh kira-kira 0.5 peratus meskipun Indeks denominasi dolar saham Asia Pasifik di luar Jepun, Indeks MSCI berubah sedikit berikutan kejatuhan dolar AS.

Indeks Jepun Nikkei jatuh 3.3 peratus kepada paras rendah dalam tempoh 15 bulan baharu kerana yen meningkat ke paras tinggi dalam tempoh 15 bulan.

Yen mengukuh dengan mencecah paras 110.985 berbanding dolar AS semalam, meningkat hampir 10 peratus daripada paras rendahnya dalam tempoh enam minggu yang dicatatkan pada 29 Jun lalu, apabila Bank of Japan (BoJ) memperkenalkan kadar faedah negatif.

Mata wang Jepun kali terakhir berada pada paras 112.38 yen.

Menteri Kewangan Jepun, Taro Aso berkata beliau akan mengambil tindakan sewajarnya jika perlu, tetapi yen tidak bertindak balas.

Indeks MSCI jatuh 1.3 peratus semalam kepada 353.35, mencecah paras rendahnya sejak Jun 2013. Setakat ini tahun ini, ia jatuh 11.5 peratus. Ia jatuh lebih 20 peratus di bawah paras tinggi sejak Mei, sekali gus mengesahkan saham global berada dalam pasaran suram.

Di Wall Street, indeks penanda aras AS, S&P 500 jatuh 1.23 peratus kepada 1,829.08, paras rendahnya dalam tempoh dua tahun dan jatuh 10.5 peratus bagi tahun ini.

Indeks FTSEurofirst 300 jatuh 3.7 peratus kepada paras rendahnya dalam tempoh dua setengah tahun. Kaunter kewangan menerajui kejatuhan global kerana perolehan yang mengecewakan daripada Societe Generale menambahkan lagi sentimen suram daripada keputusan kurang memberangsangkan daripada Deutsche Bank bulan lalu.

Bank di Eropah ditutup 6.3 peratus lebih rendah, sementara Indeks kewangan S&P jatuh tiga peratus.

Tekanan dalam sektor kewangan menambahkan lagi kebimbangan bahawa kedudukan pembiayaan bagi sesetengah syarikat mungkin diperketatkan meskipun banyak bank pusat menyuntik dana menerusi langkah luar biasa. Kekurangan dana akan menjadi halangan kepada sesetengah firma tenaga yang menghadapi kesukaran untuk mencapai sasarannya kerana minyak diniagakan sekitar sukuan daripada nilainya beberapa tahun lalu.

Dengan tanda kebimbangan bahawa masalah hutang Eropah akan muncul semula, hasil bon 10 tahun Portugis meningkat melebihi empat peratus untuk buat pertama kali sejak 2014.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun AS jatuh ke paras serendah 1.530 peratus, paras rendah yang dilihat sejak Ogos 2012, yang mana sebelum Rizab Persekutuan AS melaksanakan pengurangan kuantitatif pusingan ketiganya. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA