Saham Asia, m...

Saham Asia, mata wang meningkat

HONG KONG, 22 Dis (AFP) – Harapan bahawa China akan melaksanakan pembaharuan ekonomi baru menyebabkan mata wang pasaran membangun meningkat hari ini dan harga minyak dan logam melihat pertambahan luar biasa, sementara kebanyakan pasaran saham Asia melanjutkan pemerolehan hari sebelumnya.

Selepas mesyuarat dasar rahsia yang berakhir semalam, perancang ekonomi China berkata mereka akan memerangi hutang kerajaan tempatan dan meneruskan dengan perubahan dalam sektor perumahan dalam usaha untuk merangsang pertumbuhan.

Mereka juga berkata akan “memperkukuh pembaharuan struktural” dan dasar mata wang harus bersifat lebih fleksibel, lapor agensi berita Xinhua.

Pengumuman itu adalah yang terbaru dari Beijing selepas ia berjanji pada tahun lalu untuk membenarkan pasaran memainkan peranan yang lebih besar dalam ekonomi nombor dua dunia dan melaksanakan pembaharuan perusahaan milik kerajaan.

Ia juga menyusuli langkah lain termasuk enam pemotongan kadar faedah sejak November tahun lalu.

“Kami telah melaksanakan pelonggaran di China dan kami mulai melihat tanda-tanda awal pemulihan di sana,” beritahu Nader Naeimi, ketua pasaran dinamik berpangkalan di Sydney di AMP Capital Investors, kepada Bloomberg News.

“Kami harus melihat ekonomi China berpulih pada 2016 dan dolar AS mencapai kemuncak.”

ARTIKEL YANG SAMA