Saham China b...

Saham China berusaha gigih bagi rangsangan global

SHANGHAI, 22 Jan (Reuters) – Saham China meningkat pada hari ini, hanya menunjukkan respon terpendam kepada petunjuk lebih banyak dasar perangsang akan dilaksanakan di Eropah dan Jepun, yang mendorong satu pemulihan dalam harga minyak dan ekuiti global.

Indeks Komposit Shanghai naik 0.6 peratus pada awal tengah hari, berpulih sedikit daripada kerugian mendadak semalam. Indeks syarikat disenarai terbesar CSI300 di Shanghai dan Shenzhen juga meningkat 0.6 peratus.

Indeks berkenaan bergerak di antara julat positif dan negatif pada pagi, dengan jumlah yang sedikit di sebalik perniagaan.

Pelabur nampaknya semakin keberatan untuk mengambil risiko di pasaran China yang tidak stabil, yang telah meleset kira-kira 17-18 peratus setakat ini pada tahun ini, dan pemerolehan pada pagi telah bertukar kepada kerugian pada akhir perniagaan tatkala peniaga memperolehi keuntungan dengan segera.

Memaparkan kekurangan keyakinan dalam pasaran, jumlah perniagaan pada Januari telah mencecah satu pertiga daripada tahap biasa pada tahun lalu, yang hanya membesar-besarkan pergerakan harga.

Li Yuanchao menghadiri sesi semasa Mesyuarat Tahunan 2016, Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland. – Reuters
Li Yuanchao menghadiri sesi semasa Mesyuarat Tahunan 2016, Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland. – Reuters

Semalam, Naib Presiden Li Yuanchao berusaha menjamin pelabur bahawa Beijing akan menggunakan peraturan untuk mengelak keadaan turun naik dalam pasaran yang ‘masih belum matang.’

Diukur berdasarkan tindakan dan bukannya perkataan, usaha pengatur untuk mengawal keadaan turun naik, terutamanya mekanisme pemutus litar baru yang dibuang selepas kemerosotan mendadak selama tiga hari, telah menemui kegagalan.

Pasaran saham dan mata wang yuan China telah menerima tekanan tatkala pelbagai petunjuk ekonomi telah mengesahkan kemerosotan pertumbuhan negara, meletak ekonomi kedua terbesar dunia di senarai kebimbangan teratas pelabur global bersama kemerosotan harga minyak.

Kementerian Pekerja mengeluarkan berita baik pada hari ini, mengumumkan bahawa pengangguran bandar tidak berubah pada 4.05 peratus, di bawah kadar sasaran kerajaan, dan pasaran pekerjaan akan kekal stabil pada 2016. Namun kebanyakan ahli ekonomi percaya kadar pengangguran sebenar China adalah jauh lebih tinggi.