Saham China m...

Saham China meningkat, jaminan Beijing pada yuan

SHANGHAI, 29 Jan – Pasaran saham China meningkat lebih tinggi pada pagi ini pada akhir minggu kemerosotan mendadak, sementara Beijing cuba memberi jaminan kepada dunia bahawa ia tidak akan menggunakan yuan yang lebih rendah untuk melancarkan perang perniagaan.

Indeks Komposit Shanghai naik 2 peratus pada pertengahan sesi, sementara indeks syarikat disenarai terbesar di Shanghai dan Shenzhen CSI300 menambah 2.3 peratus.

Bagaimanapun, pelabur masih bersikap was-was, memandangkan indeks sudah biasa merosot pada akhir sesi, selalunya tanpa sebarang sebab tertentu, dan telah kerugian kira-kira 23 peratus pada bulan ini atau 12 trilion yuan.

Pertumbuhan ekonomi China, yang menjadi perlahan kepada tahap rendah 25 tahun pada tahun lalu telah memberi tekanan kepada mata wang yuan tatkala aliran modal keluar dari negara, menyebabkan pelabur berfikir dua kali.

Bank Rakyat China (PBOC) melakukan tanggungjawabnya untuk membanjiri sistem perbankan dengan wang tunai, mengepam 690 bilion yuan pada minggu ini untuk mengekal krisis kecairan sebelum perayaan Tahun Baru Cina bermula pada awal Februari.

Gambar yang diambil pada 21 Januari 2016 menunjukkan wang kertas 100 yuan China dan wang kertas AS$1 terlihat dalam fail gambar contoh yang diambil di Beijing, China. – Reuters
Gambar yang diambil pada 21 Januari 2016 menunjukkan wang kertas 100 yuan China dan wang kertas AS$1 terlihat dalam fail gambar contoh yang diambil di Beijing, China. – Reuters

Lewat semalam, bank pusat mengumumkan ia akan menjalankan lebih banyak operasi kecairan berbanding biasa di antara 29 Januari dan 19 Februari untuk mengekal sistem dengan wang tunai sepanjang tempoh cuti.

PBOC juga nampaknya berjaya dalam menenangkan kebimbangan pasaran mengenai penurunan nilai mata wang yuan, walaupun ramai penganalisis masih mengesyaki mata wang akan dibenarkan berkurangan dalam tempoh masa tertentu.

Bank pusat mengekal penetapan harian yuan pada 6.5516 setiap dolar pada hari ini, menyuramkan penetapan lebih rendah yang mengejutkan pasaran pada awal bulan. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA