Saham negara ...

Saham negara Teluk jatuh

BANDAR KUWAIT, 26 Jun (AFP) – Stok pasaran dalam tenaga negara-negara teluk yang kaya jatuh hari ini dalam sesi dagangan pertama selepas Britain mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Semua pasaran saham tujuh negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) telah ditutup untuk hujung minggu pada hari Jumaat apabila hasil referendum British telah diumumkan.

Harga saham di kebanyakan pasaran Teluk jatuh mendadak pada permulaan dagangan hari ini, tetapi kemudian sedikit pulih.

Pasaran Kewangan Dubai memulakan hari dengan menggeser 5.0 peratus, tetapi sejam kemudian indeks – bursa Teluk paling terdedah kepada pasaran antarabangsa – menurun sebanyak 3.0 peratus.

Pada satu peringkat, syarikat-syarikat pelaburan jatuh 8.0 peratus dan hartanah jatuh 5.0 peratus.

Saham Saudi jatuh 4.1 peratus pada pembukaan tetapi diniagakan 2.7 peratus ke bawah setengah jam kemudian. Semua 15 sektor berada dalam wilayah negatif.

The Qatar Exchange pula jatuh 1.8 peratus dan Abu Dhabi Securities Exchange turun 2.3 peratus. Bursa kecil Oman dan Bahrain sedikit terjejas.

Enam negeri GCC – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu – mempunyai beratus-ratus bilion pelaburan di Britain dan ahli-ahli Kesatuan Eropah.

Mereka mempunyai kepentingan besar dalam pasaran hartanah British dan beribu-ribu rakyat Teluk memiliki rumah di Britain.

Britain juga mempunyai agak besar kepentingan hartanah di Dubai dan lebih daripada satu juta pelancong British melawat UAE setiap tahun.

ARTIKEL YANG SAMA