Saham Tokyo m...

Saham Tokyo melonjak

TOKYO, 22 Ogos – Saham Tokyo lebih tinggi berbanding yen yang lebih lemah pagi ini, selepas timbalan pengerusi Simpanan Persekutuan berbincang tentang ekonomi AS sementara ketua Bank Jepun menunjukkan langkah pengenduran baru bulan depan.

Di AS,Stanley Fischer semalam berkata ekonomi tertinggi dunia telah memenuhi sasaran bank dan pertumbuhan akan bertambah. Ulasannya, dengan muncul sebelum ucaptama ketua Simpanan Persekutuan Janet Yellen pada hari Jumaat, telah mencetuskan spekulasi bahawa kos peminjaman boleh meningkat sebelum akhir tahun ini.

Ia juga muncul selepas Gabenor Bank Jepun Haruhiko Kuroda berkata dalam satu temu bual yang disiarkan dalam akhbar Sankei Sabtu lalu bahawa wujud ‘peluang mencukupi’ ia akan mengukuhkan pengenduran kewangannya selepas rundingan dasar pada September.

Kedua-dua ulasan itu, yang menekankan penyimpangan dasar kewangan di Washington dan Tokyo, yang memberikan pengukuhan dolar yang begitu diperlukan, yang minggu lalu jatuh di bawah 100 yen ekoran data AS yang mengecewakan. Dalam dagangan sebelah pagi dolar membeli 100.74 yen, meningkat dari 100.20 yen lewat Jumaat lalu di New York, dan membantu para pengeksport di Tokyo.

Menjelang tengah hari, tanda aras indeks Nikkei 225 naik 0.24 peratus atau 38.93 mata kepada 16,584.75, manakala saham indeks Topix naik 0.40 peratus atau 5.13 mata, kepada 1,300.80. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA