Saham Tokyo m...

Saham Tokyo merosot 1.52%

TOKYO, 2 Nov (AFP) – Saham Tokyo merosot 1.52 peratus dalam perniagaan awal hari ini, tatkala data pengeluaran China yang lemah menimbulkan kebimbangan mengenai ekonomi nombor dua dunia.

Indeks Nikkei 225 di Bursa Saham Tokyo kerugian 289.96 mata kepada 18,793.14 dalam perniagaan awal, dan penganalisis meramalkan mereka mungkin menjangka lebih banyak kemerosotan.

Aktiviti dalam sektor pengeluaran China mengecut bermula Oktober lalu untuk bulan ketiga secara berturut-turut, data menunjukkan semalam, sekaligus mencetuskan kebimbangan pertumbuhan dalam rakan perniagaan utama Jepun sedang meleset lebih cepat daripada yang dijangkakan oleh penggubal dasar.

“Bacaan adalah lebih lemah daripada dijangka dan indeks bukan pengeluaran juga tidak baik, maka kami mungkin akan melihat beberapa kesan negatif,” beritahu Shoji Hirakawa, ketua ahli strategi ekuiti di Okasan Securities Co. kepada Bloomberg News.

“Saham Jepun telah meningkat hampir dalam satu garisan lurus pada Oktober, maka mungkin timbulnya pemanasan berlebihan dalam jangka yang pendek. Pendapat umum adalah kami mungkin mendapat satu pembetulan.”

Pelabur Jepun kini sedang mengawasi tawaran saham Japan Post pada minggu ini, yang dijangka menjadi jualan saham terbesar pada 2015.

Saham syarikat pegangan firma, serta unit perbankan dan insurans, mulai diniagakan pada Rabu selepas tawaran awam yang mencecah $11.5 bilion.

Wall Street berakhir lebih rendah pada Jumaat, tatkala peniaga menunggu angka perniagaan AS baru dan angka pekerjaan pada Oktober serta testimoni kongres oleh Pengerusi Persekutuan Janet Yellen pada minggu ini.

ARTIKEL YANG SAMA