Saksi gambark...

Saksi gambarkan kejadian letupan

BANGKOK, 18 Ogos – Suasana pada Isnin malam yang lazimnya sibuk di persimpangan Ratchaprasong tiba-tiba bertukar menjadi amat menakutkan apabila letupan bom menggegarkan kawasan pelancongan terkenal itu, mengorbankan 27 orang (perangkaan terkini daripada Reuters), termasuk dua rakyat Malaysia selain mencederakan berpuluh-puluh yang lain, semalam.

Seorang pelancong dari Czech Republic yang hanya mahu dikenali sebagai Meck, yang menyaksikan insiden itu, menggambarkan lokasi berlaku pengeboman itu sebagai ‘dahsyat’ memandangkan terdapat banyak mayat yang bergelimpangan di atas jalan raya.

“Saya berada di sebuah pusat beli-belah berhampiran dan apabila terdengar letupan, saya segera bergegas keluar manakala orang ramai pula menjerit-jerit sambil bertempiaran lari bagaikan diserang histeria.

“Saya berlari menuju tempat kejadian untuk melihat apa yang berlaku dan dari jauh lagi saya boleh nampak kebakaran dan asap,” katanya kepada pemberita di sini.

Letupan pada 7 malam tadi, (8 malam waktu Malaysia) berlaku di persimpangan Ratchaprasong, berhampiran kuil Hindu terkenal, Kuil Erawan dan kawasan beli-belah mewah di Bangkok.

Kawasan kuil yang kini disekat bagi tujuan penyiasatan. – Reuters
Kawasan kuil yang kini disekat bagi tujuan penyiasatan. – Reuters

Letupan itu turut memusnahkan beberapa buah kereta dan motosikal.

Laporan turut menyebut bahawa penjaja di sepanjang jalan itu juga dipercayai antara mangsa letupan berkenaan.

Meck, yang belum pernah menyaksikan letupan seperti itu sebelum ini, berkata setibanya di tempat kejadian, dia mendapati beberapa mangsa berlumuran darah bergelimpangan di atas tanah, ada antaranya masih hidup.

“Mangsa bergelimpangan di beberapa tempat dan ada antara mereka yang hilang anggota badan, darah pula ada di mana-mana. Saya berasa sungguh takut untuk terus berada di situ kerana bimbang berlaku lagi letupan, jadi saya pun beredar.

“Sememangnya amat menyakitkan dan menyedihkan untuk melihat insiden seperti ini berlaku di bandar raya yang aman damai seperti Bangkok. Doa saya bagi keluarga mangsa yang terkorban,” katanya.

Pusat beli-belah berhampiran, Siam Centre dan Siam Paragon, ditutup awal pada 9.30 malam berikutan letupan itu.

Seorang wartawan dari Sin Chew, Soh Li Nah yang berada di Bangkok untuk menyertai lawatan media, berkata dia terdengar letupan kuat dan merasai gegaran semasa dalam perjalanan untuk makan malam di sebuah hotel berhampiran.

“Kami semua menaiki sebuah van dan kami sangkakan ia bunyi guruh yang kuat, jadi kami tidak mengendahkan saja bunyi itu. – Bernama