Sami Buddha b...

Sami Buddha bertempur dengan polis

BANGKOK, 15 Feb – Sejumlah besar sami Buddha hari ini bergelut dengan polis di Thailand selepas satu bantahan terhadap apa yang mereka gelar satu campur tangan dalam hal ehwal agama oleh kerajaan dan satu bidaan untuk menggulingkan badan pentadbiran agama mereka.

Agama sudah menjadi satu perang proksi bagi politik berwarna-warni yang junta Thailand patahkan semenjak berkuasa dalam 2014 dalam satu usaha untuk menamatkan satu keganasan politik sedekad.

Satu pertarungan bagi jawatan tertinggi dalam Buddha Thai sudah memecahkan Thailand antara penyokong calon utama, seorang sami berusia 90 tahun yang berdepan siasatan bagi penipuan cukai melibatkan kereta mewah, dan mereka yang menentangnya.

Pengkritik mengatakan pertarungan itu merupakan satu lanjutan daripada krisis yang sudah lama berakar umbi, melibatkan skandal atas gaya hidup mewah, perbuatan seks tidak senonoh dan dadah yang mengaibkan reputasi agama dominan negara itu.

Imej-imej televisyen menunjukkan tentera dan sami berkain kuning yang botak bertolak-tolakan antara satu sama lain selepas tentera cuba menghalang sami daripada memasuki sebuah taman di wilayah Nakhon Pathom di barat Bangkok.

Sami Buddha bergelut dengan seorang askar ketika satu bantahan campur tangan negara dalam hal ehwal agama berhampiran wilayah Nakhon Pathom di pinggir Bangkok. –Reuters
Sami Buddha bergelut dengan seorang askar ketika satu bantahan campur tangan negara dalam hal ehwal agama berhampiran wilayah Nakhon Pathom di pinggir Bangkok. –Reuters

“Jangan sentuh sami!” jerit beberapa orang yang memerhatikan, manakala beberapa orang awam memegang pelekat menggesa kerajaan mengisytiharkan Buddha sebagai agama kebangsaan Thailand.

Kira-kira 1,000 sami berhimpun untuk melahirkan sokongan kepada badan pentadbiran Buddha Thai, kata seorang daripada mereka, Methi Thammacharn, setiausaha agung Pusat Perlindungan Buddha.

“Kami tidak akan berganjak sehinggalah negara berhenti campur tangan dalam hal ehwal agama,” Methi memberitahu media.

Perhimpunan yang lazimnya aman, menyaksikan lebih ramai sami menyertainya lewat petang tadi, dengan ramai daripadanya duduk dan berdoa di laman-laman.

Pesaing utama jawatan tertinggi, Somdej Phra Maha Ratchamangalacharn juga dikenali sebagai Somdej Chuang, mempunyai hubungan dengan Kuil Dhammakaya yang mewah, namun diselubungi tuduhan rasuah selama bertahun-tahun. – Reuters