Sanchez menan...

Sanchez menang anugerah peminat

LONDON, 27 Mei (AFP) – Dinamo Arsenal, Alexis Sanchez pada Selasa telah diumumkan sebagai Pemain Terbaik Persatuan Peminat Pemain Bola Sepak Profesional (PFA) selepas musim cemerlang musim pertama dalam bola sepak Liga Perdana Inggeris.

Sanchez, 26, menyertai Arsenal dari Barcelona tahun lepas dalam satu perjanjian yang dilaporkan bernilai AS$35 juta (AS$53.9 juta) dan segera menjadi hit apabila berjaya menjaringkan 16 gol Liga Perdana dan membantu lapan jaringan lain.

Persembahan cemerlang itu menyaksikan namanya disenarai pendek antara enam calon untuk Anugerah Pemain Tahunan PFA, yang dimenangi oleh Eden Hazard dari Chelsea.

Tetapi pemain antarabangsa Chile itu menewaskan Hazard dan penyerang Manchester City Sergio Aguero untuk anugerah peminat dalam satu tinjauan awam yang menerima lebih 200,000 undi.

Alexis Sanchez telah diumumkan sebagai Pemain Terbaik PFA musim ini. – Reuters
Alexis Sanchez telah diumumkan sebagai Pemain Terbaik PFA musim ini. – Reuters

Kemudian pada Selasa, beliau juga dinamakan sebagai pemenang anugerah sulung Pemain Terbaik Facebook di mana lebih daripada satu juta undian telah dibuat pada peringkat global.

Sanchez sekali lagi mengalahkan Hazard dan penjaga gol Manchester United, David de Gea.

Dalam satu tinjauan yang dimonopoli oleh kedua-dua kelab London utara dalam Liga Perdana Inggeris, Harry Kane dari Hotspur memenangi anugerah Pemain Muda Terbaik manakala Arsene Wenger memenangi anugerah pengurus.

Arsenal yang akan mempertahankan trofi Piala FA hujung minggu ini dalam final menentang Aston Villa, diumumkan sebagai Pasukan Tahunan walaupun menduduki tempat ketiga dalam jadual liga dengan 12 mata di belakang juara Chelsea.

ARTIKEL YANG SAMA