Santos puji k...

Santos puji keazaman Ronaldo

PARIS, 11 Julai – Jurulatih Portugal, Fernando Santos (gambar bawah) berkata beliau tidak kisah bagaimana pasukannya menang dan mereka mendakwa gelaran Kejohanan Eropah dengan satu lagi kemenangan ‘hodoh’.

Fernando Santos memuji kekuatan semangat Cristiano Ronaldo dan menganggap kritikan ke atas Pepe tidak adil selepas pasukannya menjuarai Euro 2016 awal pagi tadi.

“Cristiano boleh menjaringkan pada bila-bila masa dan menyusun segala-galanya sendiri,” kata Santos selepas menang.

“Tetapi saya sentiasa berkata kita adalah satu pasukan, kami menang sebagai satu pasukan.”

Santos, dilantik membimbing Portugal selepas skuad itu kalah perlawanan kelayakan pertama di laman sendiri kepada Albania, belum pernah tewas sepanjang 14 perlawanan antarabangsa kompetitif.

Portugal mengatasi Perancis 1-0 menerusi jaringan masa tambahan Eder selepas Ronaldo terpaksa dikeluarkan pada minit ke-24 akibat kecederaan.

p21-2_20160712

“Kapten kami menunjukkan usaha yang menakjubkan sepanjang kejohanan ini, dia sering dikritik tetapi masih menunjukkan semangat berpasukan yang tinggi,” kata Santos berkenaan Ronaldo.

“Dua kali dia cuba melakukan sesuatu di luar kemampuan manusia biasa untuk kembali bermain, tetapi ia mustahil dilakukan.

“Kehadirannya di dalam bilik persalinan cukup penting dan terima kasih di atas sokongannya terhadap saya. Dia berkata ini adalah hari kami…dia mempercayainya sama seperti saya mempercayainya.”

Sementara itu, pengendali Perancis, Didier Deschamps tidak mampu menyembunyikan kekecewaannya selepas dibelenggu kekalahan pada pertemuan paling penting di kejohanan ini.

Deschamps, yang cukup memahami cara-cara memenangi perlawanan penentuan kejuaraan selepas menjadi kapten Perancis ketika men-juarai Piala Dunia 1998 di laman sendiri, dan Kejuaraan Eropah dua tahun kemudian, mengakui dia cukup bencikan kekalahan.

“Ini satu tamparan hebat,” kata Deschamps selepas impian Les Bleus untuk menjuarai satu lagi kejohanan besar di laman sendiri dimusnahkan oleh Portugal.

Tetapi Deschamps, yang menggantikan Laurent Blanc pada tahun 2012, telah berjaya membaik pulih imej pasukan itu dan sejak defisit 2-0 untuk menewaskan Ukraine dalam kelayakan play-off menjelang Piala Dunia 2014, mereka kini telah menikmati kejyaan pada tahap populariti yang tinggi dalam Perancis.

“Anda jelas mempunyai penyesalan apabila anda tewas pada saat akhir, tetapi diselitkan dengan perasaan yang bangga,” kata pemain tengah Blaise Matuidi.

“Ia adalah baik untuk membawa bersama-sama rakyat Perancis, untuk melihat keseronokan secara berpasukan, kegembiraan dan kebahagiaan dari orang-orang yang suka bola sepak dan orang-orang yang suka dengannya dan kami menghargainya.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA