Satelit dedah...

Satelit dedah kemusnahan

YANGON, Myanmar, 21 Nov – Pemerhati Hak Asasi Manusia berkata hari ini gambar satelit definisi tinggi menunjukkan 820 struktur yang baru dikenal pasti dimusnahkan pada bulan ini di lima kampung Rohingya Islam di negeri Myanmar Rakhine di mana tentera sedang melancarkan operasi cegah pemberontakan.

Dalam satu kenyataan, kumpulan yang berpangkalan di Amerika Syarikat itu menggesa kerajaan supaya menjemput Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu membantu dalam siasatan yang adil.

“Gambar satelit baru ini mengesahkan bahawa pemusnahan di kampung Rohingya adalah jauh lebih teruk dan di lebih banyak tempat daripada yang diakui oleh kerajaan,” kata Brad Adams, pengarah kumpulan Asia.

Jurucakap presiden, Zaw Htay, pada minggu lalu menuduh Pemerhati Hak Asasi Manusia sebagai memperbesar-besarkan keadaan selepas pengeluaran set gambar satelit yang menunjukkan 430 bangunan yang dimusnahkan di tiga kampung.

Beliau menuduh media antarabangsa sebagai salah melaporkan keadaan di Rakhine, di mana kerajaan telah melancarkan operasi keselamatan berterusan sejak sembilan pegawai polis terbunuh oleh penyerang yang tidak dikenal pasti yang menyerang pos kawalan di kampung Maungdaw yang bersempadan dengan Bangladesh pada bulan lalu.

Kerajaan telah mengaku menggunakan helikopter penggempur sebagai menyokong tentera darat dalam operasi.

Implikasi kerajaan adalah serangan dijalankan oleh pesimpati penduduk minoriti Rohingya Islam, yang menghadapi diskriminasi, penindasan dan keganasan di negeri Rakhine.

Mereka sering disasarkan oleh penduduk majoriti beragama Buddha di Rakhine yang menganggap mereka sebagai penghijrah haram. Kerajaan tidak memberikan mereka kerakyatan walaupun mereka telah menetap di rantau itu selama beberapa generasi. Lebih daripada 100,000 penduduk Rohingya masih tinggal dalam kem selepas diusir dari rumah mereka ekoran pertempuran dengan penduduk Rakhine pada 2012.

Pemerhati Hak Asasi Manusia berkata gambar satelit baru – dirakam pada 10 November dan 17-18 November – membawa kepada 1,250 jumlah bangunan musnah yang dirakam. – AP